Verdens særeste næsehorn trues af udryddelse

800px-sumatran_rhino_2
Forfatter billede

Det ekstremt truede sumatranæsehorn er nu faretruende tæt på udryddelse. Siden 2008 er antallet af det sjældne dyr halveret, så der i dag kun er under 100 eksemplarer af arten tilbage.

Det viser nye tal fra Verdensunionen for Naturbevarelse (IUCN) i Schweiz.

Se også http://www.iucn.org/news_homepage/?21904/Sumatran-Rhino-likely-to-go-extinct-unless-action-is-taken-urgently-warns-IUCN

Næsehornet er kendt som det særeste næsehorn, blandt andet fordi det miaver som en kat.

Sumatranæsehornet findes nu kun på de indonesiske øer Sumatra og Borneo. I sidste måned blev det erklæret uddødt i Malaysia, da det ikke var blevet registreret i to år, skriver WWF Danmark i en pressemeddelelse.

Tror horn kan kurere impotens

Sumatranæsehornet er det mindste af de tre asiatiske næsehorn. Mens der er omtrent 3.000 indiske næsehorn tilbage, er der kun 60 javanæsehorn tilbage, efter der tidligere i år blev registreret tre nye kalve.

”Vi befinder os i en alvorlig krise for en lang række store ikoniske dyrearter – sumatranæsehornet er én af dem. Ulovlig jagt efter dyrenes værdifulde horn og ikke mindst skovrydninger skubber arter som denne ud over kanten. Det er alvorligt for arten og for hele det skovøkosystem den lever i,” siger ekspert i truede arter og seniorbiolog i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling, Thor Hjarsen.

For både de afrikanske og asiatiske næsehorn er det gældende, at de trues af krybskytteri. Hornet fra det asiatiske næsehorn er i endnu højere kurs end hornet fra det afrikanske.

Mange – primært i Sydøstasien – tror fejlagtigt, at hornet kan kurere alt fra tømmermænd til kræft og impotens.

”Med FN’s nylige resolution om bekæmpelse af krybskytteri og såkaldt wildlife crime må vi forvente, at både den danske regering og EU gør sit til at sætte fokus på problemet og ikke mindst hjælpe til med at redde disse unikke dyrearter og deres levesteder,” siger Thor Hjarsen.

Se også http://globalnyt.dk/content/fn-vedtager-foerste-resolution-om-de-vilde-dyrs-skaebne

Dårlig frugtbarhed

Samtidig trues mange sumatranæsehorn af, at hunnerne mister evnen til at få unger, forklarer Thor Hjarsen:

”Der er nu så få sumatranæsehorn, at det går ud over hunnernes frugtbarhed. Hunner og hanner møder hinanden så sjældent, at parring sker meget uregelmæssigt. Og det betyder ud over meget få kalve, at der kommer knuder i hunnernes æggestokke – hvorved frugtbarheden af de sjældne møder mellem hun- og hannæsehorn bliver endnu mindre.”