Vietnam: Jordrettighedsaktivisme sender mor og søn otte år i fængsel 

gettyimages-1265209178
Der bor 98 millioner mennesker i Vietnam, hvor staten ejer al jorden.
Foto: Pascal Deloche/Godong/Universal Images Group via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

11. maj 2021

Deling af artikler og livestreaming af videoer, der er kritiske over for den vietnamesiske regerings håndtering af et blodigt sammenstød mellem myndigheder og jordrettighedsaktivister i januar 2020.

Den forbrydelse kostede i sidste uge Can Thi Theu, 59, og Thrinh Ba Tu, 32, henholdsvis mor og søn, en fængselsdom på otte års fængsel hver, da de blev kendt skyldige ved en domstol i en provins i det nordlige Vietnam.

De to har været anholdt siden 24. juni 2020 sammen med Can Thi Theus ældre søn, Thrinh Ba Phuong, 36, der stadig afventer sin retssag.

Det er statens jord
Can Thi Theu og Thrinh Ba Tu er langt fra de første landrettighedsaktivister, der bliver dømt i Vietnam. I 2013 fik en fiskeopdrætter fem års fængsel for at have bevæbnet sig med hjemmelavede våben for at forhindre myndighederne i at fjerne ham og hans familie fra deres fiskefarm, og en hurtig Google-søgning på jordkonflikter i Vietnam giver rigtig mange resultater.

Sagen er kompleks. Vietnam er en kommunistisk stat, og alt land tilhører staten, mens organisationer og private kan søge om at lov til at bruge eller leje land, men altså ikke eje det. Det gør jord til et omstridt emne.

Mange steder konfiskerer staten jord fra bønder eller landsbysamfund for at få plads til at bygge byer, skabe industri og skabe udvikling, men den offentlige kompensation dækker langt fra tabet for beboerne, der tvinges til at flytte og mister hele deres livsgrundlag.

”Det er ikke en retfærdig proces, men indebærer overførsel af ressourcer (jord, vand, natur) til fordel for stærkere aktører (udviklere, investorer, statslige agenter osv.)  på bekostning af svagere aktører (landsbyboere, små landmænd, minoritetsbefolkninger),” skriver Pham Huu et al. i et kapitel, der handler om Vietnam, i bogen The Global Land Grab: Beyond the Hype.

Gennem de sidste årtier er konflikter over jordrettigheder mellem befolkning og regering eskaleret og har udviklet sig til et alvorligt problem, hvor beboere kritiserer staten for at lave lukrative handler med investorer og spise de forviste familier af med brødkrummer.

Samtidig er landbefolkningen særligt udsatte for lokale myndighedspersoners luner og kan risikere at få deres tilladelse til jordleje inddraget, med henvisning til at jorden skal bruges til mere eller mindre klart definerede offentlige formål. I 2013 skrev AFP i Bangkok Post, at mere 70 procent af alle klager indgivet til myndighederne omfattede landrettigheder. 

Ville sætte fokus på Dong Tam-sagen
Can Thi Theu er ikke hvem som helst. Hun er en prominent aktivist, der i mange år har beskæftiget sig med jordrettigheder og er derfor ikke ukendt af de vietnamesiske myndigheder.

I 2016 var hun for retten anklaget for at have ”forstyrret den offentlige orden”, da hun førte an i en folkelig demonstration, der protesterede mod konfiskering af land foran flere regeringsbygninger i hovedstaden Hanoi, og to år tidligere afsonede hun en fængselsdom på 15 måneder for at have filmet og fotograferet en tvungen forflyttelse.

Den nye dom er udløst af Can Thi Theus indsats for at gøre opmærksom på og støtte beboerne i Dong Tam-kommunen, der ligger tæt på Hanoi. Her har beboerne i årevis modsat sig militærets forsøg på at bygge en luftbase på deres jord, som de har opdyrket og levet af i generationer. Striden udviklede sig til en voldelig konflikt den 9. januar 2020, da 3.000 bevæbnede mænd dukkede uanmeldt op og med magt forsøgte at fjerne beboerne. Lokalbefolkningen satte sig til modværge; fem personer døde, herunder to civile.

I retten forsvarede både mor og søn sig med, at de havde delt videomaterialet for at fortælle resten af verden om landkonfiskering i Vietnam og rette opmærksomheden på myndighedspersoners ”forseelser og forbrydelser”, rapporterer Radio Free Asia.

Dagen før domsafsigelsen udsendte Human Rights Watch en udtalelse, hvor menneskerettighedsorganisationen opfordrede de vietnamesiske myndigheder til at løslade Can Thi Theu og hendes to sønner.

”Can Thi Theu og hendes familie er offentlige menneskerettighedsforkæmpere i Vietnam. Den vietnamesiske regering burde lytte til folk som denne familie i stedet for at smide dem i fængsel,” John Sifton, advocaychef for Asien. Organisationen beskriver, hvordan politiet efter arrestationerne er fortsat med at chikanere og true øvrige familiemedlemmer, som Theus mand, svigerdatter og svigersøn.

Det meldes ikke om, hvornår Thrinh Ba Phuong kan forvente at komme for retten.