WTO får med stor sandsynlighed sin første afrikanske generalsekretær

gettyimages-607635936
Ngozi Okonjo-Iweala bliver den første kvinde og den første afrikaner på posten som generalsekretær for WTO.
Foto: Riccardo Savi/Getty Images for International Commission on Financing Global Education Opportunity
Gerd Kieffer-Døssing

6. februar 2021

Processen med at udnævne en ny generalsekretær for verdenshandelsorganisationen WTO er omstændelig, men har i denne omgang været ekstra lang. Med tre måneders forsinkelse, lader det dog til, at sagen er afgjort. Den nye chef bliver efter alt at dømme økonomen Ngozi Okonjo-Iweala, der er tidligere finansminister i hjemlandet Nigeria.

Det stod klart, efter hendes konkurrent Yoo Myung-hee, handelsminister i Sydkorea, trak sit kandidatur fredag den 5. januar, og administrationen for USA’s præsident Joe Biden udtrykte ”stor støtte” til Okonjo-Iweala.

Dermed bliver hun ikke bare den første kvinde, men også den første afrikaner, der kan sætte sig i spidsen for den magtfulde organisation.

En forsinket udnævnelse
Udnævnelsen af WTO’s nye generalsekretær skulle egentligt være sket allerede den 9. november.

Her var den oprindelige liste med otte kandidater for længst kogt ned til de to kvinder, og da EU gav sin støtte til Okonjo-Iwealas kandidatur i slutningen af oktober, pegede pilen på den 66-årige økonom, der også havde fået den bredeste opbakning blandt de 164 WTO-medlemmerne.

Men da valget af generelsekretær kræver, at ingen medlemmer modsætter sig valget, og USA’s daværende præsident, Donald Trump, fastholdt sin støtte til sydkoreaneren, kunne Okonjo-Iweala ikke vælges, og processen blev udsat.

Men nu er der fri bane for Okonjo-Iweala. En talskvinde udtaler­:

“Dr. Okonjo-Iweala er ivrig efter at fokusere på de mange nødvendige reformer af WTO. Hun er beæret over den støtte, hun har fået fra WTO-medlemmer og støtter i Nigeria og andre steder i verden.”

Et klart signal til Afrika
Ngozi Okonjo-Iweala, der også er amerikansk statsborger, har tilbragt en stor del af sin karriere i en anden væsentlig organisation, nemlig Verdensbanken, hvor hun til sidst sad som vicedirektør.

Hun har tjent som finansminister i Nigeria to gange og har en kort overgang også været udenrigsminister. Selvom hun ikke har arbejdet direkte med handel, har hun qua sine tidligere poster ofte skullet forholde sig til international handel, som hun har beskrevet som ”en mission og en passion”.

WTO har tidligere haft generalsekretærer fra Sydamerika og Asien, men det bliver altså første gang, at en afrikaner sætter sig for bordenden. Og den udnævnelse ligger der en del i.

En anonym EU-embedsmand sagde, ifølge Politico, kort efter at unionen udtalte sin støtte til Okonjo-Iweala, at den var ”et stærkt signal om at styrke den multilaterale orden, et klart signal til Afrika og et tegn på gensidig tillid.”

Vild tid forude
Den nye generaldirektør overtager roret i en tid med alt andet end smult vande.

Dels står hele verden over for en voldsom post-corona-recession, som WTO vil spille en afgørende rolle i at håndtere. Samtidig står verdens to største økonomiske magter, USA og Kina, midt i en betændt handelskrig, Storbritannien har forladt EU, og mistillid til demokrati, internationale organisationer og globaliseringen har medvind.

Under præsident Trumps regeringsperiode er forholdet mellem USA og WTO blevet mærkbart dårligere. Den tidligere præsident har stillet en række forhindringer i vejen for verdensorganisationen, blandt andet ved at forhindre udnævnelsen af dommere til WTO’s appeldomstol, der afgør landes interne handelsstridigheder.

Men i det mindste lader det til, at tingene på det sidste punkt er ved at normalisere sig. Fra Biden-administrationen er meldingen i hvert fald, at man ”glæder sig til at samarbejde med en ny WTO generalsekretær”.

Og Okonjo-Iweala selv? Ifølge sin talskvinde er hun ivrig efter at få udnævnelsen overstået, så handelsorganisationen kan ”fokusere på Covid-19-pandemien og den globale økonomiske genopretning.”

Læs Ngozi Okonjo-Iwealas kronik fra 24. april ”En global reaktion på Covid-19, der ikke fuldt ud støtter udviklingslandene, er slet ingen reaktion”, udgivet på CNBC Africa.