Nigeria beder G7 om hjælp til at tackle Boko Haram

buhari
Forfatter billede

Lederne af de rigeste industrinationer – G7-landene – har åbnet dørene for gæster under deres topmøde i Tyskland søndag og mandag.

Det er usædvanligt, at G7-lederne inviterer andre indenfor, men søndag havde de besøg af lederne af nogle af de lande, der er truet af yderliggående ekstremistiske grupper.

Blandt dem var Nigerias nyvalgte præsident, Muhammadu Buhari, som gik til valg på at stoppe Boko Harams blodige oprør.

Med sig til mødet havde Buhari en ”ønskeseddel”, som han præsenterede for lederne, skriver flere internationale medier.

Nigerias præsident beder det internationale samfund om hjælp til at bekæmpe Boko Haram, som menes at være skyld i mere end 15.000 drab siden 2009, og hvis oprør truer med at destabilisere flere lande i regionen.

”Vi har et problem, som de ved,” sagde Buhari.

Præsidenten siger ifølge This Day Live, at G7-lederne har vist vilje til at arbejde sammen med Nigeria om at få bugt med landets problemer.

Foruden Boko Haram indeholder Buharis ”ønskeliste” også hjælp til at tackle problemer med blandt andet korruption, med at opbygge infrastruktur og med at tiltrække udenlandske investeringer til landet.

Forpligtelse til at besejre Islamisk Stat

G7-landene er repræsenteret i form af den amerikanske præsident, Barack Obama, den tyske kansler, Angela Merkel, den britiske premierminister, David Cameron, den franske præsident, Francois Hollande, den canadiske premierminister, Stephen Harper, Japans premierminister, Shinzo Abe, og Verdensbankens chef, Jim Yong Kim.

Buhari holder separate møder med flere af lederne i forbindelse med G7-mødet, skriver This Day Live.

Blandt de øvrige gæster ved G7-mødet var Iraks premierminister, Haider al-Abadi.

Hans lands hær kæmper en hård kamp mod Islamisk Stat, som har taget kontrol med over en fjerdedel af Iraks areal.

”Vi bekræfter vores forpligtelse til at besejre denne terrorgruppe og bekæmpe udbredelsen af dens hadefulde ideologi,” sagde lederne i en fælles udtalelse, der sigtede mod Islamisk Stat.

Blandt de øvrige gæster, der var inviteret til G7-mødet i Tyskland, var Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf og præsident Beji Caid Essebsi fra Tunesien.