300 mio. kr. til politi og sikkerhed i Afghanistan

Forfatter billede

1. december 2015

”Politiet og militæret spiller en afgørende rolle for at sikre et stabilt Afghanistan, hvor folk tør tro på en fremtid for sig selv og deres familier”, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse tirsdag.

“Og hvor terrorister (taliban, red.) ikke igen får et fristed. Jeg er derfor glad for, at vi leverer et stort bidrag til at sikre lønninger, træning og uddannelse af de afghanske sikkerhedsstyrker”, anfører han og fortsætter:

“Sikkerhedssituationen i Afghanistan er stadig en udfordring. Der er ingen tvivl om, at afghanerne sidder i førersædet, men vi skal stadig støtte Afghanistan. Et stabilt Afghanistan er både i afghanernes og vores interesse”.
 
Af det danske bidrag kommer 240 mio. kr. fra Udenrigsministeriet (Danida) og 60 mio. fra Forsvarsministeriet.

Midlerne vil bl.a. gå til politilønninger, oplæring af afghanske officerer i krigens love, rekruttering af kvinder til sikkerhedsstyrkerne og bekæmpelse af korruption.

I samarbejde med FN og NATO

Støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker bevilges i samarbejde med FN og NATO og skal forstærke sikkerhedsstyrkernes evne til at varetage ansvaret i Afghanistan, som de overtog fra de internationale militære styrker (ISAF) d. 1. januar i år.

Udover støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker fastholder Danmark et militært bidrag på ca. 90 personer til NATOs trænings-, rådgivnings- og støttemission, “Resolute Support Mission”.

Dertil yder Danmark et “markant civilt bidrag til Afghanistans udvikling”, hedder det.

Afghanistan er den største modtager af dansk udviklingsbistand med omkring 530 mio. kr. årligt i perioden 2013-17.

Penge, der bl.a. går til at få afghanske børn i skole og modtage hjemvendte flygtninge.

Midlerne er led i et bredt politisk forlig om Afghanistan-hjælpen, der reelt friholder denne del af bistanden for besparelser indtil videre.