Organisationen ved navn ELSA har renoveret skoler og børnehjem i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, siden 1994, hvor ELSAs stifter, Gert Jensen, første gang besøgte Etiopien. Under dette besøg blev Gert Jensen overbevist om, at man for små midler kunne udrette mirakler, og dermed var han i gang med det ”dobbelte initiativ”, der blev ELSAs ”varemærke”: En stadig vekslen mellem at rejse store beløb hjemme i Danmark og så rejse ned og bruge disse beløb bedst muligt i skolebyggerier i Etiopien.
Navnet E.L.S.A. står for ”Ewiket Lehibret Support Association”, hvor ”Ewiket Lehibret” er etiopisk og betyder ”viden for alle”. Og det var lige præcis det, det drejede sig om for Gert: Den allerbedste hjælp til lande som Etiopien måtte være hjælp-til-selvhjælp, og ingen hjælp kunne derfor være bedre end bygning af skoler, så den opvoksende generation kunne få viden. Hurtigt samlede han en kreds af frivillige omkring sig.
Finansieret af kunstudstillinger og -auktioner
Over årene 1995 til 2009 blev det til renovering og udbygning af 5 skoler og 1 børnehjem i hovedstaden Addis Ababa, finansieret af årlige kunstudstillinger og kunstauktioner afholdt på kunstmuseer i Danmark. samt ved bidrag og donationer i alle beløbsstørrelser, fra 100 kr. til 1.000.000 kr. Der har ikke været nogen offentlige tilskud – alt er private bidrag.
Over årene blev det mere og mere besværligt at arbejde i hovedstaden Addis Ababa. Gert Jensen begyndte derfor at kigge udenfor hovedstaden, og i byen Bahir Dar bød sig pludselig en optimal mulighed.
Et skolebyggeri i Etiopien skal altid starte med en aftale om et mangeårigt samarbejde med en instans, der kan overtage byggeriet, når det står færdigt, og så starte et undervisningsforløb.
Og ELSA har tre ufravigelige krav til et sådant samarbejde: 1) børn fra fattige hjem skal have førsteprioritet, 2) der skal være adgang for alle uanset religiøs overbevisning, og der må ikke missioneres på skolen, og 3) der skal optages mindst 50 procent piger.
På de skoler, ELSA havde udbygget i Addis Ababa, havde det offentlige skolevæsen hver gang accepteret disse krav. Det kunne det offentlige skolevæsen i Bahir Dar imidlertid ikke.
Så spurgte ELSA den protestantiske kirke – det kunne de heller ikke.
Men den katolske kirke accepterede straks – ja, for dem var det nærmest selvfølgelige krav. Og den katolske kirke havde endda en ideel byggegrund på 30.000 kvadratmeter til rådighed til formålet, som lå tæt op ad et af Bahir Dars slumkvarterer, og hvor der var langt til nærmeste skole, så børnene brugte mange timer på at gå til og fra skole, hvis de da overhovedet kom i skole.
Bygget over syv år
Efter kontraktunderskrivelsen i 2009 gik byggeriet i gang, og over de følgende syv år kunne ELSA gradvis overdrage færdige byggerier – og den katolske kirke gradvis tage dem i brug – således at der i 2016 stod et helt uddannelsescenter færdigt. I dag er der 720 elever fordelt på børnehave, afsnit for 1.-5. klasse, afsnit for 6.-10. klasse, samt en stor gymnastik/sportsplads. Elevantallet vil allerede de nærmeste år komme op på de maksimale 1.550 elever.
Det er en stor fornøjelse at besøge centeret. Skolens ledelse er på alle måder højt kvalificeret og meget moderne indstillet, og lærerstaben er højt motiveret og engageret. F.eks. bruger man Maria Montessori-metoden i børnehaven fra dag 1 – meget spændende af følge. Og overalt i centeret kender børnenes glæde og entusiasme næsten ikke grænser. Forældre og myndigheder er taknemmelige, og hvert år er der et stort pres på skolen fra nye forældre for at få deres børn tilmeldt.Det er den slags resultater, der giver stor lyst til at fortsætte. Udfordringen er at finde tilstrækkeligt med finansielle bække og åer – behovet for uddannelse er der.
Læs meget mere – og se utallige fotos – på www.videnforalle.dk.