Risiko for konflikt i Sri Lanka efter fyring af regeringsleder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sri Lanka befinder sig i et magtvakuum, der kan resultere i en alvorlig krise. Det siger landets afsatte premierminister, Ranil Wickremesinghe, efter han fredag blev fyret af præsident Mathripala Sirisena.

I stedet er landets tidligere præsident, hardlineren Mahinda Rajapaksa sat ind. Han er en dybt kontroversiel skikkelse, der regerede landet med hård hånd fra 2005 til 2015. Hans regering beskyldes for omfattende korruption og for at have myrdet sine politiske modstandere.

Under Rajapaksas ledelse blev De Tamilske Tigre nedkæmpet på brutal vis. Den militære offensiv mod oprørsgruppen menes at have kostet op mod 40.000 civile tamiler livet.

Chantende munke støtter afsat leder

Lørdag suspenderede præsidenten parlamentet i to uger.

Spændingerne i landet forværredes, da en aktivist blev dræbt søndag, da han var en del af en menneskemængde, der forsøgte at forhindre en af de nu fyrede ministre i at komme ind på sit kontor.

Den dramatiske situation har fået parlamentsformand Karu Jayasuriya til mandag at advare om, at den politiske krise i Sri Lanka kan udvikle sig til et ”blodbad”, rapporterer flere internationale medier.

USA presser, Guterres maner til ro

En lang række medlemmer af parlamentet og flere ministre har protesteret mod fyringen af premierministeren, som de betegner som forfatningsstridigt.

USA lagde søndag pres på regeringen ved at opfordre præsidenten til at genindsætte den fyrede premierminister og hans regering.

Han beder alle parter i konflikten ”udvise tilbageholdenhed og håndtere den igangværende situation på fredelig vis”.