200.000 elsalvadoranere skal forlade USA

ms-13
Tatovering på medlem af MS-13-banden, der er en af de største kriminelle bander i El Salvador.
Foto: US Immigration and Customs Enforcement (Public Domain)
Laurits Holdt

9. januar 2018

Den 13. januar 2001 blev El Salvador ramt af et kraftigt jordskælv. Omkring 1.000 mistede livet og mellem 5.000 og 6.000 blev kvæstet. De materielle ødelæggelser var omfattende: Alene i hovedstaden San Salvador blev op mod 150.000 bygninger beskadiget.

Katastrofen fik USA’s regering til at iværksætte et humanitært program, der tilbød midlertidigt ophold i USA. Det betød at tusinder af elsalvadoranere fik mulighed for at bosætte sig og arbejde lovligt i USA.

Men det er slut nu, lyder det fra regeringen i Washington.

En midlertidig situation

Der var tale om en midlertidig situation og tingene har ændret sig så meget, at programmet nu bliver lukket ned. Det betyder, at omkring 200.000 personer fra El Salvador skal forlade USA. De har fået frist til september 2019. Det skriver New York Times

I november blev et lignende program henvendt til statsborgere fra Haiti blev lukket. Her blev programmet sat i værk efter jordskælvet i 2010, hvor op mod 45.000 blev dræbt og store dele af landet lagt i ruiner. Omkring 59.000 haitianere står til at skulle forlade USA i den forbindelse.

Lukningen af de særlige beskyttelsesprogrammer for borgere fra katastrofe- eller krigsramte land er en del af Trump-regeringens indsats for at begrænse indvandringen i USA.

Mange af de ramte elsalvadoranere har boet i USA i årtier og har arbejde, hjem og familie rundt omkring i landet. For mange af dem er USA blevet hjemlandet, skriver avisen.

Tilbage til ekstremt niveau af vold og kriminalitet

Ødelæggelserne efter jordskælvet er for længst udbedret men landet er blandt de mest voldlige i verden og bandekriminaliteten er så massiv, at den sender folk på flugt til bl.a. USA.

Ifølge hjælpeorganisationen International Rescue Committee, IRC er der mindst 280.000 internt fordrevne i landet. Deres status som “internt fordrevne” eller “internally displaced persons”, IDP’s som det hedder i FN-sprog er dog ikke anerkendt af regeringen, så tallene optræder ikke i officielle statistikker, skriver organisationen.

Det ekstreme kriminalitetsniveau og den humanitære krise, som kriminaliteten skaber har fået IRC til at begynde arbejdet med at genetablere et kontor i landet. Det var ellers blevet afviklet efter ophøret af landets borgerkrig.

IRC giver den amerikanske regering ret i, at de oprindelige årsager til den beskyttede status for de mange tusinde elsalvadoranere ikke længere er til stede. Men med den nuværende situation i landet vil det være til skade for stabiliteten i landet og hele den centralamerikanske region, at sende de mange mennesker tilbage.