Gå til hovedindhold

Mobile menu

Globalnyt præsenterer:
Afrikanske iværksættere - Oscar Ekponimo

Med app’en Chowberry har den nigerianske iværksætter Oscar Ekponimo fundet en måde at forbinde supermarkeders overskudsmad med børnehjem og fattige familier. Det bidrager på en gang til at bekæmpe sult og madspild i et land, hvor 13 mio. sulter dagligt. 
Oscar Ekponimo er 30 år og kommer fra Calabar, Nigeria

Oscar Ekponimo er 30 år og kommer fra Calabar, Nigeria

CC BY Florian Voggeneder

Oscar Ekponimo gik ofte sulten i seng som barn, og da han senere blev uddannet som software-ingeniør satte han sig for at bekæmpe problemet med sult – med en app. I dag er Ekponimo udnævnt til at være en Time Magazine Next Generation Leader 2017 og er nu med til at sikre at børn fra børnehjem og fattige familier ikke skal gå sultne i seng længere.

Chowberry er en app, der forbinder supermarkeder med digitalt at styre deres lagre og alarmerer dem automatisk, når madvarer er tæt på sidste salgsdato. Herefter kan disse supermarkeder tilbyde varer med op til 75% i rabat til eksempelvis NGO’er gennem app’en, hvorefter disse så kan uddele mad til børnehjem og fattige familier. Chowberry kører finansielt ved at supermarkederne betaler for, at app’en bruges til at holde styr på deres lagre.  

Projektet startede som pilotprojekt med 20 butikker, men planen er at op til 100.000 husholdninger skal kunne brødfødes gennem app’en indenfor 3 år. Derudover er ønsket også at udbrede app’en udenfor Lagos og Abuja, hvor Chowberry fungerer i øjeblikket. De ambitiøse fremtidsplaner indeholder større samarbejdsaftaler med større NGO’er for at få mad til tusinder internt fordrevne mennesker, der lider under sult i især det nordøstlige Nigeria.

Oscar Ekponimo vandt sidste år Rolex Award for Young Laureates - i den forbindelse blev denne video om hans arbejde med Chowberry lavet.