Gå til hovedindhold

Mobile menu

Dansk Indiana Jones blir 70

Projektseniorforsker, mag.scient i antropologi, dr. fil. i arkæologi, rejseleder m.v. Inge Schjellerup, Espergærde i Nordsjælland, fyldte 70 fredag d. 1. september 2017.LinkedIn

Fødselaren ved stort set alt, hvad der er værd at vide om Inka-riget i Sydamerikas Andesbjerge. Hun er nemlig Danmarks førende forsker på Inkakulturen og har været tilknyttet Nationalmuseet i over 44 år, senest som projektseniorforsker.

Inge Schjellerup har ledet talrige antropologiske og arkæologiske forskningsprojekter i Andesbjergene og "junglens øjenbryn" (tågeskovene) i Peru, Ecuador og Bolivia.

Hertil kommer mange års erfaring som rejseleder i Latinamerika og på Påskeøen i Stillehavet.

Allerede som 12-årig vidste Inge Schjellerup, at hun ville studere sydamerikanske kulturer og det blev til en magisterkonferens på Københavns Universitet og doktordisputats fra universitetet i Göteborg.

På sine ekspeditioner har hun opdaget flere end 125 ukendte arkæologiske steder i tågeregnskoven og bl.a. fået genskabt vandforsyningen til en landsby med et oldgammelt vandingsanlæg, ligesom hun har fået opkaldt to nyopdagede planter efter sig.

Hun er æredoktor og har fået tildelt Perus fornemte æresbevisning "Solordenen" - se denne artikel

Privat flyttede hun i 1970 ind i bedsteforældrenes hus i stationsbyen Espergærde på Øresundsbanen sammen med sin ligeledes historie-interesserede mand, Jørgen Jørkov.

Han døde for tre år siden. Datteren Marie Louise bor nu også i Espergærde med sin familie.

Se meget mere om "Inka-Inge"- en slags dansk Indiana Jones - hos Kvinfo, på LinkedIn, i dette portræt skrevet af Jørgen Koefoed, i Globalnyts omtale eller på TV2.

BEMÆRK: Fødselsdagsomtalen bringes desværre med lidt forsinkelse, hvilket navneredaktionen beklager.