Temie Giwa-Tubosun (Nigeria)

temie_giwa-tubosun_igwatala
Forfatter billede

Kvindelige afrikanske iværksættere

I den kommende tid vil Globalnyt præsentere en række markante kvindelige afrikanske iværksættere, der er kommet med nyskabende forretningstilgange til de udfordringer, de møder i deres hverdag. Disse iværksættere har en stor indvirkning på deres nærmiljøer, men kan potentielt afhjælpe udfordringer for millioner af mennesker både i Afrika såvel som resten af verden.

Ingen afrikaner bør dø af mangel på vitale medicinske produkter på hospitaler. Organisationen LifeBank, som er startet og ledet af Temie Giwa-Tubosan, har et klart mål, og det er at bekæmpe mangel på medicinske produkter såsom blod og ilt på afrikanske hospitaler.

Målet er at redde over én million liv, og med 1792 reddede liv på samvittigheden er Temie Giwa-Tubosans vision på vej.

Det er især den høje dødelighed blandt mødre Nigeria, som ligger grundlæggeren på sinde, idet at mødredødeligheden i landet er på 814 per 100.000 fødsler i 2015 ifølge Verdensbanken. Til sammenligning var mødredødeligheden i Danmark på 6 per 100.000 fødsler samme år.

“Maternal mortality, deaths from accidents, child mortality and then sickle cell, I’d say that’s the size of the amount of people who actually die due to blood shortage. It’s a massive problem, and it requires helping people get the right blood at the right time and in the right condition,” har Temie Giwa-Tubosun, grundlægger og CEO, LifeBank udtalt til The Guardian.

Opbakning fra Zuckerberg

LifeBank har ambitioner om at udbrede sig og tilbyde deres services over hele Afrika, og har begejstret både World Economic Forum, som har udnævnt Temie Giwa-Tubosun til en af deres ”Breakthrough female innovators of 2017”.

Mark Zuckerberg, Facebooks direktør og stifter, har ligeledes udvist sin begejstring for LifeBank under et besøg i Nigeria og udtalt:

“If everyone had the opportunity to build something like LifeBank, then the world would be a better place”

Med blod, ilt og vacciner leveret til over 398 hospitaler og næsten 6000 donorer, er LifeBank en voksende succes, som ved at bruge digitale modeller til at forudsige behov på hospitalerne, har fået opbygget sig en forretningsmodel, der redder liv. Ved at bruge LifeBanks systemer, kan medarbejdere på afrikanske hospitaler sikre, at de kan få adgang til de forskellige typer blod og vacciner, som der er behov for.

Læs også Globalnyts ”Afrikanske Iværksættere”-serie fra sidste sommer

Giv blod!

Adgang til tilstrækkelige mængder af blod til blodtransfusioner er et kæmpe problem i Afrika. Bare i Nigeria vurderer det nigerianske sundhedsministerium, at der er behov for op til 1,8 millioner enheder blod hvert år. Der er hermed en mangel på over 75%, da Nigerias National Blood Transfusion Service kun indsamler omkring 500.000 enheder årligt. Det er dog ikke kun mangel på blod, men også mangel på ordentlige logistiske værktøjer for hospitalerne, der udgør et problem.

“Blood banks end up throwing away a lot of blood because of the demand and blood mismatch, but with LifeBank we are already solving that. Again, people are willing to give blood but they don’t know how”, har Temie Giwa-Tubosan tidligere udtalt til The Guardian.

Siden 2012 har Temie Giwa-Tubosuns og hendes organisation kæmpet for at få 1 procent af befolkningen i Nigeria til give blod mindst tre gange om året. Ifølge WHO er dette anbefalingen for at møde et lands grundlæggende blodbehov. Dette er dog en kæmpe opgave i et land med over 180 millioner indbyggere.

Temie Giwa-Tubosun har bl.a. organiseret bloddonations events på universiteter landet over for at gøre forsøge at sætte fokus på at donere blod frivilligt. I 2015 vurderede the nigerianske sundhedsministerium, at kun 10% af bloddonationer kom fra frivillige, hvorimod betalte bloddonerer stod for 60% af bloddonationer.

Læs mere på LifeBanks hjemmeside