Der er et stort “men” i Saudi Arabiens grønne løfter

gettyimages-1236126745
En række statsledere deltog mandag i lanceringen af saudiernes Green Middle East initiativ
Foto: Royal Hashemite Court / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Thomas Jazrawi

31. oktober 2021

Saudi Arabien har ikke været kendt som den store fortaler for klimahandling. Der kom imidlertid nye toner fra det olierige land dette forår. Saudi Arabien vil plante 10 milliarder træer inden for landets grænser og beskytte 30 procent af sit landareal. Samtidigt skal halvdelen af energien i det mellemøstlige land i 2030 komme fra vedvarende kilder, lød det fra kronprins Mohammed bin Salman.

Læs også: Saudi-Arabien med nye grønne takter

Det kan alt sammen lyde meget godt, men i sidste uge indsendte Saudi Arabien så en opdateret klimaplan til FN som krævet under Paris-aftalen, hvor det fremgår, at det mellemøstlige land forventer at bruge olieindtægter til at financiere sin grønne omstilling.

Så selvom Saudi Arabien ikke selv vil bruge sin olie, vil landet altså fortsat producere og eksportere det, og indtægterne fra salget er afgørende for, at landet gennemfører sin grønne omstilling.

I klimaplanen står der således, at landets ambition er under forudsætning af, “at de økonomiske og sociale konsekvenser af de internationale politikker for klimaforandringer ikke udgør en uforholdsmæssig eller uregelmæssig byrde på kongerigets økonomi.”

Det vil sige, at hvis olieindtægterne falder, forbeholder Saudi Arabien sig ret til at ændre i målsætningerne.

Flere træer i Mellemøsten
Indsendelsen af den nye klimaplanen kom i forbindelse med præsentationen af Saudi Arabiens nye initiativ for at plante flere træer. Ud over de 10 milliarder træer, der skal plantes i hjemlandet, har saudierne igangsat et initiativ med et mål om at plante 50 milliarder træer i hele Mellemøsten. 

I den forbindelse nævnte kronprinsen, at Saudi Arabien også har til hensigt at komme de klimaskadelige udledninger helt til livs i 2060 med et løfte om såkaldt nettoudledninger på nul. Dette fremgår dog ikke af den klimaplan, der er sendt til FN.

Her er det konkrete løfte, at 278 millioner tons klimaskadelige udledninger skal afværges i 2030. Det er dobbelt så meget som den første klimaplan, landet sendte til FN. 

Af den opdaterede plan fremgår det yderligere, at landet stræber efter at opnå, at 50 procent af landets energiforsyningen skal komme fra vedvarende kilder i 2030. Det kræver en stor indsats, da andelen af vedvarende energi i Saudi Arabien i dag er ganske ubetydelig

Der er dog igangsat projekter med ren energi de seneste år, og det er planen, at den futuristiske turistby NEOM, som er en del af kongerigets plan for at diversificere økonomien, skal køre på vedvarende energi.

Men saudierne forventer altså, at pengene til projekterne skal komme fra salg af olie – for selvom olien ganske vist produceres i Saudi Arabien, tæller den ikke med i det saudiske klimaregnskab, men i stedet i det land, der importerer olien.