Etiopiske pigesuperhelte i ny tegnefilm

tibeb_girls2
Tibeb Girls henvender sig både til piger og drenge i aldersgruppen 10-15 år.
Foto: Bragt med tilladelse af Whiz Kids Workshop.
Gerd Kieffer-Døssing

”På det seneste i min landsby når en pige er i knibe, kommer Tibeb Girls til undsætning.” Sådan lyder første sætning i reklamevideoen (se nederst) for en ny etiopisk animationsserie: Tibeb Girls.

Tibeb Girls er Etiopiens helt eget svar på de amerikanske PowerPuff Girls, der i 1990’erne havde deres egen tv-serie. Ligesom forlægget har de tre Tibeb Girls superkræfter – Power Girl er ekstremt stærk, Whiz Kid Girl kan se ind i fremtiden og Empathy Girl kan føle andre menneskers følelser.

”Når de tre piger samles, forenes deres kræfter i en ustoppelig styrke for at lave store forandringer”, hedder det videre i videoen. Og store forandringer er også, hvad folkene bag Tibeb Girls håber at opnå. Mere præcist: At ændre adfærdsmønstre og negativ opfattelse af kvinder i Etiopien.

Uddannelse camoufleret som underholdning

”Vi forsøger at identificere emner, som unge piger i Etiopien og Afrika kan relatere til og som er en udfordring for dem,” forklarer Tinbit Daniel til News Deeply. Hun er forretningsudvikler hos Whiz Kids Workshop, der har skabt Tibeb Girls. Sådanne emner er for eksempel menstruation (som er meget tabubelagt i Etiopien) og børneægteskaber. Ifølge UNFPA har Etiopien en af verdens højeste rater for børneægteskaber.

Men det er ikke nok bare at gøre kvinde selvstændige – det omkringliggende samfund skal også ændre sig, så kvinder kan gøre brug af deres rettigheder. Derfor indeholder Tibeb Girls også stærke mandlige karakterer, der støtter op om ligestilling og kvindersrettigheder, forklarer Daniel til News Deeply. Tanken er, at når uddannelse pakkes ind i underholdning, glider det lettere ned.

Udover tv-serien håber Whiz Kid Workshop at lancere en hel Tibeb-pakke, der også består af skoleklubber og sundshedtilbud, der skal gøres tilgængelige for både unge og voksne kvinder. Det skriver African Digital Art.

Læs mere på Whiz Kid Workshops hjemmeside, og følg Tibeb Girls på Facebook.