Folketingets nye udviklingsordførere er på plads: Her er de

folketinget_eksterioer
Morten Scriver Andersen

4. januar 2023

Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det, at Enhedslistens udviklingsordfører var Søren Søndergaard, men partiet har lavet en intern rokade, og det er nu Trine Pertou Mach, der har den.

Det er både nye ansigter og erfarne kræfter, der i den kommende folketingsperiode skal tegne og diskutere den danske udviklingspolitik.

Den tidligere minister for udviklingssamarbejde i perioden 2011-2013 er tilbage som Radikales udviklingsordfører. Friis Bach forlod Folketinget for ni år siden i kølvandet på hans håndtering af oplysninger omkring den skandaleombruste klimaorganisation GGGI.

Derudover skal Enhedslistens Trine Pertou Mach prøve at fylde skoene ud efter Christian Juhl, der har haft udviklingspolitikken som hjerteblod mange år, mens Venstres Michael Aastrup Jensen vender tilbage til ordførerskabet.

Læs også: To vagthunde takker af

Blandt de helt nye ansigter er Alternativets Sascha Faxe, SF’s Marianne Bigum og Konservatives Helle Bonnesen.

Flere partier har ikke valgt en decideret udviklingsordfører, men henviser i stedet til partiets udenrigsordfører.

Det er den tidligere klimaminister, Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet, der nu er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, mens tidligere uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen varetager ordførerskabet på udviklingsområdet..

Alternativet: Sascha Faxe er ny i Folketinget og kommer fra en stilling som programleder i den sociale organisation mod ensomhed Ventilen. Hun er desuden blandt andet Færøerne-ordfører, iværksætterordfører og udenrigsordfører.

Danmarksdemokraterne: Partiets pressetjeneste har ikke vendt tilbage på Globalnyts henvendelse om, hvem der er udviklingsordfører. Charlotte Munch er partiets udenrigsordfører.

Dansk Folkeparti: Anders Vistisen har overtaget Peter Kofods plads i Europa-Parlamentet, og sidder derfor ikke i Folketinget. Det er derfor spændende hvordan han vil håndtere sin nye rolle som partiets udenrigs- og udviklingsordfører.

Enhedslisten: Trine Pertou Mach er tilbage i Folketinget og overtager ordførerskabet fra den garvede Christian Juhl, der efter 11 år på Christiansborg ikke stillede op til genvalg. Hun har arbejdet internationalt i mere end 20 år blandt andet som bestyrelsesforkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, udstationeret i Sydafrika for ActionAid International og senest som politik- og pressechef for Oxfam IBIS.

Konservative: Helle Bonnesen er ny i Folketinget og kommer fra en plads i Københavns borgerrepræsentation, hvor hun var medlem af teknik- og miljøudvalget samt beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Foruden sin post som udviklingsbistandsordfører er hun også beskæftigelsesordfører, kirkeordfører, kulturordfører, medieordfører, menneskerettighedsordfører og udenrigsordfører for Konservative.

Liberal Alliance: Ingen – Partiets pressetjeneste henviser til udenrigsordfører Henrik Dahl, der har siddet i Folketinget siden 2015 for Liberal Alliance.

Moderaterne: Ingen – Partiets pressetjeneste henviser til udenrigsordfører Jon Stephensen, der også er kultur-, Grønland- og Færøerne-ordfører. Jon Stephensen er nyvalgt i Folketinget og kommer fra en stilling som teaterchef på Aveny-T i København, hvor han kort efter sin opstillen for Moderaterne blev fyret. Han er desuden uddannet journalist og arkitekt.

Nye Borgerlige: Peter Seier Christensen er ny udenrigs- og udviklingsordfører for Nye Borgerlige, som han er medstifter af. Peter Seier Christensen er uddannet ingeniør. Han er desuden udlændingeordfører, EU-ordfører, forsvarsordfører, klima-, energi- og forsyningsordfører, Grønland-ordfører og Færørerne-ordfører.

Radikale: Christian Friis Bach er tilbage i Folketinget efter ni års fravær. Friis Bach var minister for udviklingssamarbejde i 2011-2013, da han trådte tilbage i forbindelse med GGGI-sagen. I den mellemliggende periode har Friis Bach været generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp i 2017-19 samt formand for FN’s økonomiske kommission for Europa i 2014-17. Han er desuden udenrigsordfører, ordfører for nordiske anliggender, Arktis-ordfører, udlændinge- og integrationsordfører, fødevare-, landbrugs- og fiskeriordfører.

SF: Marianne Bigum er nyvalgt til Folketinget og kommer fra en stilling som projektleder for Cirkulær København i Københavns Kommune og har også en fortid i Den asiatiske Udviklingsbank. Bigum er uddannet miljøingeniør. Hun er også naturordfører, ordfører for havmiljø og marine naturparker, ordfører for generationsforureninger, EU-ordfører og ordfører for global klimapolitik.

Socialdemokratiet: Jesper Petersen er udenrigs- og udviklingsordfører efter at have været uddannelses- og forskningsminister siden 2021. Jesper Petersen har været medlem af Folketinget siden 2007, hvor han var medlem af SF frem til 2013, hvor han meldte sig ind i Socialdemokratiet og tog sit mandat med.

Venstre: Michael Aastrup Jensen er tilbage som Venstres udviklingsordfører – et ordførerskab, han også bestred i 2015-19. Aastrup har siddet i Folketinget for Venstre siden 2005 og har været partiets udenrigsordfører af flere omgange samt siddet i Udenrigspolitisk Nævn, hvor han nu er tilbage som formand. Han er også Venstres Færøerne-ordfører, Grønland-ordfører og udenrigsordfører.