Fred i Sydsudan: Er denne gang lykkens gang?

gettyimages-462648658
Fredsaftalen fra 2018 er ikke den første. Også i februar 2015 underskrev Kiir (t.v.) og Machar en aftale i Addis Ababa, Etiopien.
Foto: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images.
Gerd Kieffer-Døssing

20. februar 2020

Lørdag den 22. februar 2020 kan blive en skelsættende dato i Sydsudans korte historie.

Der er nemlig deadline for, at de stridende parter – præsident Salva Kiir og oppositionsleder Riek Machar – atter skal forsøge at nå til enighed om en koalitionsregering og dermed, forhåbentligt, sætte et punktum i en efterhånden lang og blodig konflikt.

Kiir og Machar var begge en del af den frihedsgruppe, der kæmpede for Sydsudans løsrivelse fra Sudan. Da det lykkedes i 2011, blev Kiir landets første (og indtil videre eneste) præsident, mens Machar blev vicepræsident.

Rivalisering mellem de to, der kommer fra hver sin etniske gruppe, sendte dog det nye land ud i en voldsom borgerkrig blot to år efter statsdannelsen.

Enighed eller krig
Kiir og Machar indgik allerede i 2018 en aftale om at dele magten imellem sig. Aftalen er siden blevet udskudt to gange – senest i november 2019 – og den 22. februar er altså den nye frist for at nå frem til en bindende aftale.

Hvis ikke det bliver tilfældet, kan parterne vælge at udskyde fristen en tredje gang – eller vælge helt at skrotte aftalen. Det vil ikke være uden konsekvenser.

”Hvis de to modparter ikke bliver enige om en vej fremad (…) er risikoen at aftalen bryder sammen og kampene fortsætter,” vurderer Alan Boswell, senioranalytiker hos International Crisis Group, i et interview med The New Humanitarian.

Der er dog tegn på opblødning.

En strid om grænser og olie
Tidligere på måneden er Kiir kommet Machar i møde på et af de væsentligste stridspunkter. Det drejer sig om genindførslen af de oprindelige ti føderale stater, som er det antal stater, der fremgår af Sydsudans forfatning.

Siden selvstændigheden har Kiir øget antallet af stater til 32, og har tidligere pure afvist at give sig på det punkt. Da han annoncerede tilbagerulningen, sagde han, at det var ”en af de mest smertefulde beslutninger, jeg har taget.”

Spørgsmålet om antallet af stater hænger sammen med olie og grænsedragninger staterne imellem.

Alan Boswell vurderer – denne gang i Al-Jazeera – at Kiirs tilsagn om at genindføre de ti stater gør, at parterne denne gang bliver nødt til at nå til enighed.

”At genoptage krigen kan ikke være en mulighed i Sydsudan, især ikke eftersom det er over et år siden de to sider stoppede kampene,” siger han.

Ifølge tal fra Global Conflict Tracker har krigen i Sydsudan kostet cirka 400.000 mennesker livet og sendt yderligere 2,24 million på flugt.