Iagttager: Etiopien har nået et vendepunkt

Politi slår løs på demonstranter på Meskel-pladsen i Addis Ababa.
Foto: Ethio Norway TV and Radio ETNK - Youtube screenshot
Forfatter billede

De politiske protester har bredt sig i Etiopien, hvor demonstranter stadigmere højlydt kræver regeringens afgang og omfattende reformer.

Weekendens vold kostede ifølge flere rapporter næsten 100 regeringskritiske demonstranter livet.

En af Etiopiens oppositionsledere advarede tidligere på ugen om, at situationen vil blive værre i den kommende tid.

”Folk er desperate, og regeringen respekterer ikke demonstranternes krav,” siger Mulatu Gemechu, der er leder af oppositionspartiet Oromo Federalist Congress Party, til NBC News.

En politisk iagttager, Mohammed Ademo, som bor i Washington og står bag nyhedssitet Opride.com, siger, at det der sker i Etiopien har potentiale til at vælte regeringen. Det er derfor, styret slår så hårdt ned på protesterne, siger han i en større baggrundsartikel på nyhedssitet Quartz Africa.

”Jeg tror, at vi har nået et vendepunkt,” siger Ademo.

“I hele mit liv, både som tidligere demonstrant og arrangør af demonstrationer, har jeg aldrig set demonstrationer finde sted over hele landet samme dag,” siger han.

Dybtliggende vrede

Demonstrationerne begyndte oprindeligt november 2015 i Oromia-regionen, der ligger tæt på Addis Ababa.

Oromo-folket i regionen frygter, at deres jord vil blive inddraget af regeringen, der har planer om at bygge udenfor hovedstaden.

Under de mange måneders uroligheder i Oromia-regionen har etiopiske sikkerhedsstyrker dræbt mindst 400 mennesker, rapporterer Human Rights Watch.

Titusinder af andre demonstranter er fængslet.

Selv om myndighederne hurtigt droppede byggeplanerne igen, var vreden ikke dæmpet blandt de indbyggere, der føler en stærk utilfredshed med den autoritære regering.

Siden november har protesterne bredt sig til andre dele af Oromia og senest også til Amhara-folket i en region længere mod nord.

Vreden mod regeringen handler i høj grad også om menneskeretslige krænkelser og fængsling af oppositionsaktivister.

”Dette er en massebevægelse af civil ulydighed, som ikke er organiseret af de politiske partier,” siger Merera Gudina, der er formand for Oromo People’s Congress, et politisk parti der repræsenterer Oromo-folket, til netavisen Addis Insight.

Både Oromo-folket og Amhara-folket føler, at de er politisk og økonomisk marginaliseret, selv om de udgør over 60 procent af Etiopiens befolkning.

Etiopiens regering er domineret af de etniske Tigray, som kun udgør omkring seks procent af befolkningen.

Aftale med EU

Mandag udtrykte den amerikanske ambassade i Addis Ababa bekymring over meldingerne om de mange dræbte.

”USA’s ambassade udtrykker sin dybe medfølelse med dem, der har lidt som følge af volden og beklager de skader, en sådan vold medfører på livsgrundlag, økonomisk udvikling og den sociale struktur,” skriver den amerikanske ambassade i en meddelelse ifølge Addis Insight.

”Vi gentager vores opfordring til at respektere de forfatningsmæssige rettigheder for alle borgere, herunder dem med oppositions-synspunkter, retten til at samles fredeligt og til at udtrykke deres meninger,” lyder det fra ambassaden.

Etiopien modtager store summer i udviklingsbistand fra USA. I 2012 beløb det sig til 870 millioner dollars. Dertil kommer militær bistand på 5,4 millioner dollars. Landet er allieret i USA i den såkaldte kamp mod terror og har ydet en stor indsats i kampen mod den militante somaliske bevægelse Al-Shabaab.

Etiopien er et af de i alt ni lande, som EU er i færd med at indgå en partnerskabsaftale med. Aftalen indebærer, at bistanden til Etiopien øges til gengæld for, at landet vil gøre mere for at forhindre flygtninge i at rejse til Europa via de nordafrikanske lande.