Journalister afslørede massakre – endte bag tremmer

gettyimages-904500958
Hundredetusinder af flygtninge fra Myanmar lever i flygtningelejre omkring byen Cox's Bazar i Bangladesh.
Foto: Allison Joyce/Getty Images
Laurits Holdt

26. april 2019

De to journalister, der afslørede militærets rolle i en massakre i 2017, tabte i denne uge deres appelsag ved Myanmars højesteret og det betyder, at de sandsynligvis skal afsone den resterende tid af fængselsdommene på syv år, da der ikke er flere appel-instanser.

Journalisterne Wa Lone og Kyaw Soe Oo, er begge fra Myanmar. De blev anholdt og fængslet i december 2017, da de efterforskede en massakre på 10 drenge og mænd fra det muslimske rohingya-mindretal i landsbyen Inn Din i det nordvestlige Myanmar.

Deres arbejdsgiver nyhedsbureauet Reuters fastholder, at de to bare har gjort deres arbejde på lovlig vis.

Statshemmeligheder
I september 2018 blev de er dømt for at afsløre statshemmeligheder ved at offentliggøre hemmelige dokumenter og de har afsonet 16 måneder af straffen.

Under deres efterforskning fik journalisterne dokumenter, som angiveligt indeholdt statshemmeligheder, af kilder fra politiet. Kort efter blev de anholdt med dokumenterne på sig og blev anklaget for at ville afsløre statshemmeligheder i forbindelse med sikkerhedsstyrkernes arbejde.

De to fastholder, at myndighederne havde lagt en fælde for dem og at overdragelsen af dokumenterne var en fælde. Det blev bekræftet af en politimand allerede i 2018, hvilket dog ikke har haft indvirkning på domstolenes afgørelser.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo’s artikel blev offentliggjort af Reuters i februar 2018 og i sidste uge blev den belønnet med USA’s prestigefulde Pulitzerpris i kategorien ”international reporting”.

Mulige forbrydelser mod menneskeheden
Massakren var en del af de omfattende overgreb som militæret i sensommeren og efteråret 2017 begik mod det muslimske rohingya-mindretal. Overgreb, der er blevet beskrevet som mulige forbrydelser mod menneskeheden.

En fact-finding-mission fra FN konkluderede i 2018, at der er grundlag for at rejse sigtelser om folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser mod Myanmars hærchef og andre medlemmer af militærets ledelse.

Militærets angreb på rohingyaerne i Rakhine-provinsen, sendte flere hundredetusinder på flugt over grænsen til nabolandet Bangladesh, hvor de nu opholder sig i enorme flygtningelejre omkring byen Cox’s Bazar.

Massebenådning
Midt i april benådede præsidenten 9.000 fanger i anledning af landets nytår men de to journalister var ikke blandt de frigivne. En af deres forsvarene siger til Reuters, at at familierne vil appellere til præsident Win Myint og bede om benådning.

Anklagerne mod de to er blevet fordømt af både menneskerettighedsgrupper og andre lande og retsagen mod dem er blevet betegnet som farceagtig.

Soldaterne, som udførte drabene, er hver blevet idømt ti års fængsel men er allerede blevet løsladt igen.