Mali beder FN om flere soldater

Laurits Holdt

De islamistiske oprørere fortsætter deres kamp i det nordlige Mali og FN-styrken og landets eget militær mangler kræfter til at klare dem. Regeringen beder om flere soldater fra FN, der lover at sende kamphelikoptere.

I de seneste dage er 10 FN-soldater blevet dræbt i Mali. Tirsdag døde en soldater fra Senegal da en FN-base i byen Kidal blev angrebet med raketter og fredag døde i soldater fra Niger, da de blev angrebet af oprørsstyrker.

Nu beder Malis regering FN om at sende flere soldater til at hjælpe med at bekæmpe oprørerne i den nordlige del af landet – gerne i form af en udrykningsstyrke. Det skriver BBC onsdag.

Hvis ikke der gøres noget, frygter regeringen, at landet bliver en ”destination for horder af terrorister”, som landet udenrigsminister ifølge BBC udtrykker det.

I begyndelsen af 2013 indsatte en række afrikanske land og Frankrig styrker for at stoppe oprørernes fremrykning mod syd. Det lykkedes men der blev ikke fred i den nordlige del af landet.

FN tager over

I juli 2013 tog FN-styrken MINUSMA over og siden da er 31 soldater blevet dræbt.

Lederen af FN’s fredsbevarende operationer, Herve Ladsous, siger ifølge BBC, at han regner med at MINUSMA vil modtage kamphelikoptere og droner i den nærmeste fremtid.

Danmark bidrager til missionen med et militært transportfly og omkring 70 mand, der flyver, betjener og beskytter flyet.

Mission består af omkring 8.300 soldater, 975 politifolk, 490 udenlandske civile, 400 lokale civile og 100 FN-frivillige (UN Volounteers).

Missionen har mandat til at indsætte op til 11.200 soldater og 1.440 politifolk.

Det begyndte med et kup

Den nuværende krise begyndte i 2012, da dele af militæret kuppede regeringen fordi den ifølge kupmagerne ikke var tilfredse med regeringens indsats mod oprørere i de nordlige egne.

Kuppet sendte landet ud i kaos og stik mod kupmagernes ønsker fik oprørerne endnu mere spillerum og oprøret blev overtaget af islamister.

Siden FN rykkede ind er der gennemført et valg og de oprindelige oprørere, Tuaregerne, indgår nu i fredsforhandlinger med regeringen.