NGO’er beder Norge gå forrest med hjælp til Syrien og nabolandene

kurdish_refuge_camp_in_suruc_turkey
Syrisk-kurdiske flygtninge fra grænsebyen Kobani har søgt tilflugt i en lejr i Suruc i Tyrkiet.
Foto: Wikipedia
Forfatter billede

Norge må fordoble sit bidrag til syriske flygtninge i Syrien og nabolandene, mener Norsk Flygtningehjælp og en række andre norske hjælpeorganisationer.

Den norske regering har i sit finanslovsforslag foreslået at afsætte 1,5 milliarder norske kroner, svarende til omkring 1,2 milliarder danske kroner, til Syrien og dets nabolande, hvor fire millioner syriske flygtninge har søgt ly.

“Vi kan ikke fortsætte med at være vidner til, at madrationer skæres ned, børn står uden skolegang og sundhedstilbud svækkes i Syrien og i nabolandene.”

Jan Egeland

Men der er brug for mindst tre milliarder norske kroner (2,4 milliarder danske kroner), siger organisationerne.

“Regeringens budgetforslag afspejler ikke alvoren i den flygtningekrise, verden står over for. Nu håber vi, at Stortinget viser ansvar og øger den humanitære bevilling,” siger Jan Egeland, generalsekretær i Norsk Flygtningehjælp.

Norge må foregå med godt eksempel

Egeland mener ikke, at de norske bevillinger holder trit med de humanitære behov, skriver han i en pressemeddelelse.

“Vi kan ikke fortsætte med at være vidner til, at madrationer skæres ned, børn står uden skolegang og sundhedstilbud svækkes i Syrien og i nabolandene. Norge bør bidrage med mindst tre milliarder, og stigningen må komme som tillægsmidler og ikke på bekostning af andre prekære nødhjælpsoperationer i lande som Afghanistan, Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan,” siger Egeland.

Han vil gerne se Norge gå foran med et godt eksempel inden den donorkonference, som Norge, Tyskland og FN står i spidsen for.

Krigen i Syrien kan koste Afrika danske bistandskroner

I finanslovsforslaget for 2016 har den danske regering afsat 750 millioner kroner til blandt andet bistand i nærområder, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han i sidste uge holdt åbningstale i Folketinget. Men det er vel at mærke ikke kun til Syrien og dets nabolande.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere erkendt, at der muligvis vil skulle hentes penge fra udviklingsprojekter i eksempelvis Afrika, i og med at krisen i Syrien kan komme til at koste endnu flere penge, end der er afsat på finansloven.

Det sagde han tidligere på måneden i tv-programmet Debatten på DR2.