Nyt program skal hjælpe med stabilisering af Irak og Syrien

170928-a-oz910-035
Forfatter billede

Islamisk Stat er nedkæmpet i langt de fleste af de områder, gruppen kontrollerede for få år siden. Men indsatsen mod den militante bevægelse er ikke slut.

Derfor har regeringen besluttet at lancere et nyt stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Det skal blandt andet bidrage til minerydning i Irak, så flygtningene kan vende tilbage til de områder, de blev nødt til at forlade, da Islamisk Stat (ISIL) rykkede frem.

”Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabiliseringsprogram,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

I Syrien, der stadig er fanget i en brutal borgerkrig, lægger programmet fokus på at hjælpe den politiske proces på vej. Desuden er der ressourcer til indsatser for at retsforfølge dem, der begår krigsforbrydelser og overgreb.

”Det er i vores klare nationale interesse at bidrage til de dagsordener,” siger Samuelsen.

Han har netop besøgt Irak, hvor han har diskuteret kampen imod Islamisk Stat og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder.

Samuelsen opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Risikofyldte indsatser

Det nye regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak igangsættes ved årsskiftet. Det løber over perioden 2019 – 2021.

Freds- og stabiliseringsaktiviteterne er et element i en bredspektret dansk indsats i regionen, der desuden omfatter militære operative bidrag og humanitære bidrag.

Indsatserne i det nye program omfatter bl.a. støtte til minerydningsaktiviteter, støtte til etablering af basal infrastruktur, bidrag til forsoningsindsatser og støtte til sikkerhedssektorreformer.

Stabiliseringsprogrammet har et samlet budget på 397 millioner kroner og finansieres med midler fra den såkaldte Freds- og Stabiliseringsfond, som Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet bidrager til.

Stabiliseringsindsatser i både Syrien og Irak er risikofyldte, og den hastige udvikling på jorden i særligt Syrien betyder, at de danskstøttede indsatser vil blive monitoreret tæt og justeret løbende i nødvendigt omfang.