Rapport: Ikke meget ændret siden Rana Plaza

640px-2013_savar_building_collapse02_sharat_chowdhury
1129 mennesker blev dræbt i Rna Plaza-ulykken for to år siden.
Foto: Sharat Chowdhury
Forfatter billede

En ny rapport fra Clean Clothes Campaign (CCC) og International Labor Rights Forum (ILRF) viser, at der ikke er sket de store forbedringer siden katastrofen på Rana Plaza i Bangladesh for to år siden.

Aftale om at styrke CSR skåret væk

Kritikken fra CCC og ILRF har fået Christian Juhl fra Enhedslisten til at stille et par spørgsmål om rapporten til udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Udenrigsministeren erkender ifølge Juhl problemerne, men afviser at stoppe nedskæringerne på bistanden.

Juhl: EL vil fortsætte presset på Jensen

Kristian Jensen mener imidlertid ikke, at meldingerne om de udeblevne forbedringer på området kan føre til, at regeringen ændrer planerne om at skære i udviklingsbistanden, siger han i sit svar til Christian Juhl.

Det svar er dog langt fra godt nok for Enhedslisten.


Det er det globale fagforbund IndustriALL og svenske IF Metall, der har fået aftalen med H&M på plads. Det sker efter en række sager og kritiske rapporter om forholdene på H&M's tøjfabrikker de seneste år.

Aftalen er en såkaldt rammeaftale og dækker 1.900 fabrikker, hvor H&M er kunde. Den forpligter blandt andet parterne til at arbejde aktivt for kollektive overenskomster på fabrikkerne, og den sikrer ansatte retten til at være fagligt aktive og sige fra over for farligt arbejde.

H&M og fagbevægelsen opretter samtidig en række nationale komitéer, der skal overvåge, at aftalen bliver ført ud i livet i lande som Bangladesh, Tyrkiet og Cambodja.

Det udløser stor ros til H&M fra Mads Andersen, formand for 3F Industri og også medlem af eksekutivkomiteen i den internationale fagbevægelse for industriarbejdere, Industri All.
 
“Det er en rigtig god nyhed, en fantastisk nyhed. Vi har i mange år sagt, at faglige rettigheder er den mest effektive vej til at sikre ordentlige vilkår for tekstilarbejderne,” siger han til Fagbladet 3F.

Mads Andersen advarer dog om at tro, at træerne vokser ind i himmelen:

“Der er lang vej fra en aftale, til der sker noget konkret. Det er en kultur, der skal ændres grundlæggende på disse tøjfabrikker. Her er det vigtigt, at så stor en kunde går i spidsen,” siger han.

Rapporten kan læses her

Christian Juhls henvendelse til udenrigsministeren kan læses her