Så gik en bitter Taylor

Redaktionen

Liberias tidl. præsident, Charles Taylor, indledte tirsdag sit nye liv i eksil i Nigeria efter at være tvunget til at afgive magten i et forsøg på at afslutte mere end 10 års borgerkrig i det lille vestafrikanske land og sikre større stabilitet i Vestafrika som helhed.

Taylor – der beskyldes for at være en hovedårsag til de mange års blodsudgydelser – ankom til lufthavnen i Nigerias hovedstad, Abuja, sent mandag aften som afslutning på en dag, hvor den fhv. krigsherre havde overdraget præsidentskabet til sin vicepræsident, Moses Blah.

Det var den første fredelige magtoverdragelse i Liberia i 30 år, og kort efter eksploderede hovedstaden, Monrovias, gader i glæde og fest, mens hans tilhængere græd, da han gik ombord i flyet til Nigeria og vinkede farvel med deres hvide lommetørklæder.

Taylor var ledsaget af sin kone, Jewel, og øvrige familie. Hans stab og ejendele befandt sig allerede i byen Calabar i det sydøstlige Nigeria, hvor en højtbeliggende fashionabel villa står til hans rådighed. Liberias største rebelstyrke, Lurd, havde stillet Taylors afgang og bortrejse som en betingelse for at indstille kamphandlingerne, der over de seneste 6 uger har bragt dem kontrollen over størstedelen af landet og dele af Monrovia, hvor de bl.a. holder det vigtige havneområde.

Der internationale hjælpeorganisationer håber nu, at rebellerne vil tillade forsyninger af mad og livsvigtig medicin i at komme ind i havnen og videre ud i hovedstaden og landet til de titusinder af fordrevne og nødlidende. Efter Taylors afgang meddelte FN, at det genoptager nødhjælpsaktionen tirsdag.

Det var en bitter Charles Taylor, der forlod præsidentskabet. Han gjorde det kun, fordi han var blevet presset til det af USA og vestafrikanske ledere. I sin afskedstale anlagde han en trodsig tone, og antydede, at han var USAs offerlam. – Historien vil være god mod mig, jeg ved, at jeg har opfyldt mine forpligtelser. Om Gud vil, kommer jeg tilbage, lød det.

Den nye præsident bliver en overgangsskikkelse, der kun sidder til oktober, mens en vestafrikansk fredsstyrke søger at skabe fred og ordnede forhold i det kaotiske land. Også sydafrikanske soldater vil deltage.

Både Sydafrikas, Mozambiques og Ghanas præsidenter overværede ceremonien, hvor Taylors overdrog det grønne skærf, der symboliserede præsidentembedet, til sin efterfølger. Deres tilstedeværelse bar vidnesbyrd om, at afrikanerne selv vil søge at skabe orden i Liberias hus – uden at de amerikanske læderhalse, der venter på skibe uden for Monrovias kyst, behøver blive sat ind.