Verdenskendt fotoudstilling om hiv-smittedes nye liv hertil

Forfatter billede

Det er ikke hver dag, at billeder af hiv-smittede fra u-landene har en optimistisk grundtone. Men det er tilfældet, når Øksnehallen i København slår dørene op til den verdenskendte fotoudstilling “Access to Life” (noget i retning af “Porten tilbage til Livet”) på fredag.

Otte Magnum-fotografer viser nemlig via deres kamera-kunst, hvordan ny medicin hjælper hiv-smittede tilbage til livet uanset den farlige virus, der ellers normalt fører til udbrud af den dødbringende lidelse, aids, som nedbryder kroppens immunforsvar.

Den gratis fotoudstilling, som viser effekten af hiv-behandling, åbner for offentligheden fredag d. 29. november lige op til søndag d. 1. december, som er International Aids Dag.

Det er Læger uden Grænser, AIDS-Fondet, Den Globale Fond, Magnum Photos og Danida, der har bragt udstillingen ’Access to life’ til den danske hovedstad. Udstillingen åbnes på torsdag (28.11.) af prinsesse Marie, protektrice for AIDS-Fondet, og åbner for offentligheden dagen efter.

Udstillingen portrætterer flere end 30 mennesker i ti lande i verden, der har fået adgang til antiretroviral (livsforlængende) behandling mod virussen hiv.

Den følger deres udvikling fra starten af behandlingen til fotografernes andet besøg senere hen. I essensen repræsenterer disse portrætter de over 10 millioner mennesker i verdens fattige lande, der nu får behandling mod hiv.

Var oppe mod den visse død

Siden 1980’erne har næsten 30 millioner mennesker på verdensplan mistet livet på grund af aids.

I 1990’erne ændrede antiretroviral medicin prognosen for hiv-smittede fra den visse død til en håndterbar, kronisk sygdom.

Men 95 procent af verdens hiv-positive, hovedsageligt i 100 udviklingslande, havde stadig ikke adgang til den livsvigtige medicin.

I samarbejde med verdens mest prestigefulde fotosammenslutning, Magnum Photos sendte Den Globale Fond i 2007 et internationalt team af otte fotografer til ni lande. Fire måneder senere genbesøgte fotograferne de samme lande.

Her dokumenterede de konsekvenserne af behandlingen for hiv-smittede og deres familier.

Det blev en skildring af håb, selv om fotograferne ikke veg bort fra portrætter af personer, hvor behandlingen kom for sent eller ikke virkede.

I 2012 blev der tilføjet billeder af hiv-positive fra Papua New Guinea til udstillingen.

“Her kan man se, at bistand nytter”

“Vi diskuterer meget i Danmark, om udviklingsbistand nytter og gør en forskel. Når man ser de her billeder, er man ikke i tvivl”, siger direktør i AIDS-fondet, Henriette Laursen, til gratisavisen Metroxpress.

“Her ser vi dødssyge mennesker, som efter fire måneder med ny medicin rejser sig fra sengen, passer deres børn og går på arbejde igen. Det er en kæmpe indsats, der ligger bag, og det er bilederne af den succes, man kan se”, føjer hun til.

Udstillingen kan opleves gratis i Øksnehallen på Halmtorvet 11 på Vesterbro i København fra 29. november til 12. januar

Åbningstider

Hverdage 11-17
Weekender samt mellem juledage 13-17.
Lukket 24.-25. dec samt 1.jan.

Man kan se mere om initiativet på
http://www.theglobalfund.org/accesstolife/en/about

Og om fotograferne på
http://www.theglobalfund.org/accesstolife/en/exhibition/narratives