Undervisningsmateriale klar fra Operation Dagsværk

Laurits Holdt

Operation Dagsværk arbejder i år sammen med Oxfam IBIS om at skabe bedre levevilkår for unge i Guatemala. I løbet af det sidste halve år har ti unge frivillige i Operation Dagsværk arbejdet hårdt på at skabe en kampagne til landets gymnasier. Det skriver Oxfam IBIS på sit websted.

Kampagnen indeholder blandt andet undervisningsmateriale, der skal oplyse danske unge om de barske realiteter, der præger hverdagen for ungdommen i Guatemala. De frivillige har oplevet Guatemala med egne øjne. Ud fra deres oplevelser har de produceret fire spændende undervisningsforløb med helt unikke vinkler på forholdene i Guatemala.

Materialerne indeholder både interessante artikler fra forskere, samt film og podcasts – så selvom du ikke er gymnasieelev, kan du roligt gå på opdagelse i Operation Dagsværks undervisningsarkiv og blive indfanget af de mange gribende historier om Guatemala. I undervisningsarkivet kan du både finde information om aktuelle og historiske forhold for de oprindelige mayaindianere i Guatemala.

Du finder blandt andet viden om folkedrabet på oprindelige befolkningsgrupper under den 36 år lange borgerkrig, der har sat dybe spor i det guatemalanske samfund. På bagkanten af borgerkrigen står en ny generation af unge mayaindianere i dag over for nye udfordringer.

Særligt fattigdom og ulighed præger fremtidsudsigterne for de unge i et af verdens mest ulige samfund. Det rammer især de oprindelige mayaindianere hårdt, hvilket får mange til at søge en bedre fremtid i det forjættede USA. Desværre mislykkedes rejsen for mange. De vender ofte tilbage til Guatemala med forfærdelige traumer som følge af de voldsomme hændelser, de har været udsat for på deres rejse.

Du kan blive klogere på temaerne folkedrab, fattigdom og ulighed, mayaindianernes kultur og identitet, traumer og drømme – ved at gå på opdagelse i undervisningsarkivet her.

Operation Dagsværks kampagne kulminerer i den store Dagsværkdag 2. november, hvor tusindvis af unge landet over, skifter skolebøgerne ud med arbejdshandsker, og arbejder til fordel for unge i Guatemala.