Globalnyt anbefaler: Magiske mixtapes, hvide privilegier og sand kriminalitet

Mikkel Ayi Okine laver enddog rigtig gode mixtapes, lyder det fra journalist Alexandre Hjorth Gernigon.


Foto: Pablo Sapriza Gonzales
Sven Johannesen

18. april 2024

LYT når dansk-ghaneser deler musik fra alle verdenshjørner

Anbefalet af journalist Alexandre Hjorth Gernigon

I denne uge vinker jeg, stik imod min vilje, desværre farvel – for denne gang i hvert fald – til Globalnyt. Derfor vil jeg gerne slutte af med at anbefale et projekt, som ligger mit hjerte nært.

Dansk-ghanesisk musiker og dj Mikkel Ayi Okine har siden 2013 turneret danske barer og natklubber med sin musik fra alle verdenshjørner. Hans projekt ”Music Is For Sharing” er en månedlig serie af playlister, hvor han sammen med musikpassionerede gæstekuratorer sammensætter frit tilgængelige lister med musik fra hele (og jeg mener HELE!) verden.

Mikkel Ayi Okines brændende ønske er at præsentere musik, der på forskellige måder inspirerer og rører ham, gæsterne og lytterne. Sommetider dyrke han specifikke temaer, andre gange tager han dybe dyk i klodens kolossale musikarkiv.

Projektet udsprang af hans savn efter at dele musik med andre under Covid-karantænen. Tre år og 39 playlister senere har han fået skabt et socialt univers, hvor lyttere og interesserede kan dele, diskutere og debattere musikken fra listerne. Han har også organiseret livestreamingindsamlinger for Dansk Flygtningehjælp og optrådt ved velgørenhedsevents.

Selvom du kan blive klog på alt fra iransk, brasiliansk og tyrkisk musik, vil jeg gerne fremhæve tre af listerne, der fokuserer på Afrika. Vol. 17 er fyldt med spændende toner fra Afrikas horn, vol. 19 har unikke melodier fra Eritrea, og vol. 34 sætter fokus på Mikkel Ayi Okine andet land, Ghana.

De tre lister reflekterer Mikkel Ayi Okines mål om at dele musik fra mindre velstående lande, som ikke får så stor vestlig kulturinteresse.

Playlisterne er frit tilgængelige på Spotify. Du kan også deltage i facebookgruppen, hvor du finder links til playlisterne, mere information om musikere og numre, samt kan holde øje med events, hvor Okine vender sine verdensvinyler.

SE når hvide privilegier koster afrikanske liv

Anbefalet af journalist Søren Steensig

De bedste hensigter fører nogle gange til de værste udfald. Det er doku-serien Savior Complex på HBO Max et tragisk og fængslende eksempel på.

I tre afsnit følger vi den 19-årige missionær Renee Bach, da hun bytter sit beskyttede liv med hjemmeskoling og kirke hver søndag ud med en tur til Jinja i Uganda.

Først er hun tilknyttet et af byens mange humanitære projekter, der serverer mad for byens fattige børn. Men Renee Bach får et kald fra de højere magter, og snart åbner hun sit eget suppekøkken, som hun fortæller om i personlige og inspirerende blogindlæg.

Trailer for serien Savior Complex, der dykker ned i de gode intentioner.

Snart fremhæves hun som noget nær en messias-skikkelse i lokalaviserne hjemme i den amerikanske Midtvest, og hendes mor påtager sig at administrere de stigende fundraising-beløb. I Uganda opdager Renee Bach, at hun kan være en større hjælp for de udsatte i Jinja, hvis hun forvandler sit hjem til en uformel hospitalsfløj. Her kan underernærede småbørn komme til hægterne, når de – typisk alt for tidligt – bliver udskrevet fra byens rigtige hospital.

I starten handler Renee Bach på instruktioner fra hospitalets børnelæge, men efterhånden bliver hun desillusioneret med Ugandas sundhedssystem, når hun kører fra hospital til hospital med døende småbørn og deres mødre på bagsædet.

Det får Renee til at tage sagen i egen hånd, selvom hun ikke har nogen medicinsk uddannelse. For ”Gud kalder ikke de kvalificerede, han kvalificerer de kaldede”, skriver hun. Gæt selv, hvordan det går.

Den amerikanske fangelejr i Guantanamo i Cuba vedbliver at være et sted, hvor amerikansk retssikkerhed er under pres. Foto: Wikimedia Commons

LYT til true crime-podcast om USA’s glemte fangelejr

Anbefalet af journalist Laurits Holdt

Kan du huske fangelejren i Guantanamo Bay? Lejren, som USA oprettede på sin flådebase på et lejet område i Cuba, til at huse fanger fra krigen i Afghanistan og den mere diffuse ‘krig mod terror’? Nå, men lejren eksisterer stadig.

Det samme er podcasten Serial, som i 2014 fik millioner af lyttere med på true crime-bølgen. I podcastens fjerde sæson, som i skrivende stund er nået til episode fire, er blikket rettet mod dette obskure hjørne af det amerikanske retssystem – eller snarere uden for det, hvilket netop var bagtanken med at placere fangelejren i Cuba.

Der er blevet produceret masser af artikler og indslag om Guantanamo-lejren og dens fanger, men som noget nyt – så vidt jeg ved – har holdet bag Serial fået fat i nogle af de folk, som var en del af livet i lejren. Eksempelvis tidligere vagter, oversættere og indsatte, som for fleres vedkommende for første gang står frem og fortæller om deres arbejde og oplevelser.

Vi møder for eksempel Mister X, der i virkeligheden er en persona, som en kreativ forhørsleder udvikler. Mister X er en stor mand iført militærstøvler, kedeldragt og elefanthue.

Meningen er, at han på bedste bad cop-vis skal skræmme nogle af de fanger, som ikke vil sige det, som militæret og efterretningstjenesterne gerne vil høre. Men på trods af bad cop-facaden har han standarder, som han siger – så ingen vold. Men sådan er det langt fra alle, der har det.

Du kan lytte til serien her.