Gå til hovedindhold

Mobile menu

Afrika halter bagud i kampen mod underernæring

Ikke ét eneste afrikansk land kommer til at nå målet om at udrydde underernæring blandt børn inden 2030, forudser forskere.

DFID (arkiv/CC)

To nye undersøgelser, der er publiceret i tidsskriftet Nature, følger udviklingen i retning af at udrydde underernæring blandt børn fra 2000 til 2015.

Mere specifikt ser de på børns vækst og mødres uddannelse, fordi det er to områder, der er vigtige for at forebygge børnedødelighed.

Lav vækst hos børn er et fingerpeg om fattigdom, utilstrækkelig ernæring og dermed øget risiko for at dø for tidligt.

Nok er det gået fremad på flere parametre i landene syd for Sahara, og nok har hvert land mindst én region, hvor det går den rigtige retning, men det går det ikke hurtigt nok med at bekæmpe underernæringen, fastslår undersøgelserne.

”Med denne fremgang vil en stor del, hvis ikke hele, kontinentet ikke kunne nå verdensmålet om at udrydde underernæring inden 2030,” skriver forskerne bag undersøgelserne i tidsskriftet Nature.

To af delmålene under verdensmål nummer to lyder:

”Inden 2030 skal sult være udryddet, og alle mennesker - især de fattige og de mest sårbare, herunder småbørn, - skal sikres adgang til sikker, ernæringsrig og tilstrækkelig mad hele året rundt” og

”Inden 2030 skal alle former for fejlernæring udryddes, herunder skal de internationalt aftalte delmål for væksthæmmede og afmagrede børn under 5 år nås inden 2025, og ernæringsbehovet hos unge piger, gravide og ammende kvinder samt ældre mennesker skal tilgodeses.”