Guatemalas præsident vil af med korruptions-efterforsker fra FN

jimmy_morales_abril_de_2016
Præsident Jimmy Morales
Foto: Guatemalas præsidentskab (Public Domain)
Laurits Holdt

Hvis det står til præsident Jimmy Morales, så skal FN’s korruptions-efterforsker Iván Velásquez Gómez ud af Guatemala så hurtigt som muligt. Det sagde han søndag men senere på dagen gik landets forfatningsdomstol imod ham og satte udvisningen i bero.

Colombianske Velásquez Gómez har bred støtte i befolkningen, som ifølge New York Times bakker op om at der graves i landets omfattende korruption. 

Velásquez står i spidsen for en uafhængig international kommission, som blev etableret i samarbejde mellem landets regering og FN i 2006. Kommissionen skal understøtte bl.a. politi og anklagemyndigheden i efterforskningen af forbrydelser begået af uofficielle og ulovlige sikkerhedsstyrker og hjælpe med til at opløse grupperne. 

Den anden hovedopgave for kommissionen, International Commission Against Impunity in Guatemala (CICIG), er at komme med anbefalinger til hvordan landet kan styrke og reformere politiet, anklagemyndigheden og domstolene. 

Og det er her skoen trykker, for Velásquez Gómez efterforsker en korruptionsanklage mod præsidentens bror, Sammy Morales, og præsidentens søn Jose Manuel Morales. 

Fredag blev skruen strammet, da den colombianske FN-kommissionsformand sammen med landets statsanklager bekendtgjorde, at de vil forsøge at få præsidentens immunitet hævet, så de kan efterforske en sag om anonyme donationer til hans valgkamp.

“Jeg er ikke korrupt”

Morales blev valgt som præsident i 2015. I sin valgkamp lovede han at være ærlig – i modsætning til sin forgænger forstås.

Morten Bisgaard har gennem flere år boet i og beskæftiget sig med Mellemamerika gennem sit arbejde for organisationen Oxfam IBIS. Han siger om den aktuelle situation:

”Der er tale om en dyb politisk krise, men også om en befolkning, der nægter at finde sig i korruption og magtmisbrug, og som nu samler sig for at kræve præsidenten retsforfulgt. Det er sørgeligt, at en præsident, der netop gik til valg med sloganet ”I am not corrupt and I am not a crook” nu nægter at stille sig til rådighed for spørgsmål og efterforskning, men det er positivt at se, hvordan civilsamfundet – herunder en række af Oxfams partnere blandt de oprindelige folk – er i stand til at forsvare demokratiet.” 

Han tilføjer: 

”Situationen i Guatemala kan blive et alvorligt tilbageslag for retsstaten og det skrøbelige demokrati, så det er afgørende at støtte civilsamfundet i deres kamp mod korruption og deres krav om, at demokratiske og retsstatslige spilleregler også skal gælde den økonomiske og politiske elite.”