Topmand ind i initiativ for bæredygtig handel

Lasse Bolander


Foto: LinkedIn
Forfatter billede

Den 48-årige cand.oecon., der også er bestyrelsesformand for Dagbladet Information, træder ind i bestyrelsen for the Sustainable Trade Initiative (IDH), der arbejder sammen med regeringer og NGOer for grøn og inkluderende vækst og handel. 

Lasse Bolander udtaler til IDH, at han har stor passion for at arbejde med bæredygtig handel og ser frem til at støtte initiativet med særligt fokus på Danmark og i Norden. 

Du kan læse mere om IDH, der har hovedkvarter i Holland, og organisationens arbejde på https://www.idhsustainabletrade.com/

IDH er ikke at forveksle med Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), som er en hjemlig alliance for etisk handel, der samler virksomheder, NGOer, erhvervs- og brancheorganisationer, offentlige instanser og fagbevægelsen i et netværk. Se mere på https://www.dieh.dk/

Afrika og verdenshandlen

Lasse Bolander har længe haft en passion for Afrika. Sammen med sin familie – hustruen Annette og sønnerne Daniel og Mathias – elsker han at rejse til lande som Zimbabwe, Kenya og Sydafrika (når turen fra hjemmet på Strandvejen i Klampenborg ikke går til ødegården i Sverige).

Han ved, at afrikanske fødevarer kun udgør tre procent af verdenshandlen. Men potentialet er langt større. Og den udvikling vil han og COOP gerne deltage i. 

I samarbejde med udvalgte leverandører og interesseorganisationer fokuserer COOP på øget handel med Afrika. For detailvare-koncernen er det vigtigt, at varerne i dens særlig Savannah-brand ikke bliver dyrere end tilsvarende varer fra andre dele af verden, men salget kan bidrage til udvikling af det afrikanske kontinent.

Som han sagde til Berlingske i januar 2015:

"Målet er over de kommende år at flerdoble vores omsætning af afrikanske fødevarer".

"I mange år samlede brugsbevægelsen, COOP og FDB penge ind til  u-landshjælp til Afrika, f.eks. til at bygge brønde. Mange års traditionel bistand viste sig imidlertid ikke at være nok. Uanset hvor mange penge vi samlede ind, ville det ikke få nogen reel indflydelse".

"I dag tror COOP på, at vi gennem handel på almindelige kommercielle vilkår kan bidrage til udvikling i Afrika. Får vi danskerne til at købe gode afrikanske varer, kommer der penge tilbage til Afrika. Det er ikke bistand, men kommerciel forretning. Vi er købmænd og køber varerne i Afrika på fuldstændig samme vilkår som andre steder i verden," anførte Bolander overfor avisen.

Små landmænd

COOP har siden 2012 arbejdet sammen med NGOen Care Danmark om at skabe innovative, bæredygtige forretningsmodeller til det afrikanske marked. Det har især handlet om at udvikle COOPs leverandørkæder med grøntsager fra Kenya.

"Vi har hjulpet producenter til at blive professionelle nok til at levere til os. Vi har bistået bønderne med at få en uddannelse, så de kan få de nødvendige certifikater til at kunne eksportere til EU og dermed COOP," gjorde Lasse Bolander gældende.

Om Lasse Bolander kort

Født 1968

1993: Cand.oceon. fra Aarhus Universitet

1994-1997: Ekstern lektor, Aarhus Universitet

1993-1994: Økonom, MD Foods

1994-1996: Direktionssekretær, MD Foods

1996-1997: Direktionssekretær, Det Berlingske Officin

1998-2001: Adm. direktør, Metropol.

2006-2007: koncerndirektør Berlingske Officin

2008 – formand for COOP

Fairtrade var sammen med sundhed, miljø og etik nogle af de nøgleord, Lasse Bolander betonede, da han i sommeren 2008 blev valgt til formand for FDB, der med sine 1,6 millioner medlemmer er Danmarks største medlemsforening.

FDB skulle tilbage til rødderne og blive en folkebevægelse igen, lød budskabet fra Bolander, som trives fint med at få foreningslivet i FDB til at spille sammen med forretningslivet i virksomheden COOP.

Det er samme logik, der præger virksomheden Spejder Sport, hvor Lasse Bolander er bestyrelsesformand som en udløber af sit livslange engagement i spejderbevægelsen.

Han startede som ulveunge som 8-årig og blev så at sige hængende, både fordi det var sjovt, men også fordi det senere bød på store ledelsesmæssige udfordringer at arrangere spejderkorpslejre med omkring 25.000 deltagere.

Ungdommen tilbragte den fra Aarhus Universitet cand.oecon-uddannede Bolander i fødevareindustrien, først som økonom i MD Foods (nu Arla) og senere i Tulip International som direktionssekretær. Samme titel bragte ham i 1996 til Berlingske Tidende, hvor han hurtigt steg i graderne som direktør for digitale aktiviteter (1998) og koncerndirektør med ansvar for digitale aktiviteter, B.T., Weekendavisen og Urban (2001).

Efter Mecoms overtagelse af Orkla Media i 2006 blev Lasse Bolander udnævnt til koncernchef med den bundne opgave at rationalisere virksomheden. Hver ottende medarbejder – svarende til 350 stillinger – skulle skæres bort. Det endte med en kortvarig ansættelse som koncernchef.