Ugens tre traditionelle giftermål

Sudanesiske kvinder fra Nuer-stammen.
Foto: United Nations Photos
Forfatter billede

Globalnyt præsenterer: Ugens tre

“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.

Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.

Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.

Læs flere Ugens tre

Fed, federe, gifteklar
Mauretanien

De fleste brude herhjemme arbejder gerne hårdt på at smide et par kilo i månederne op til den store dag. I Mauretanien dyrkes et helt andet ideal. Siden 1100-tallet har overvægtige brude været eftertragtede, da man så overvægt som et tegn på velstand. Jo federe en kvinde er, desto større chance for, at hun scorer en god ægtemand. Et lokalt ordsprog lød endda: ”En kvinde fylder ligeså meget i sin mands hjerte, som hun fylder i hans seng”.

Derfor tvangsfodres unge, ugifte kvinder – helt ned til femårsalderen – af ældre og klogere koner, der tvinger dem til at indtage en helt uhørt fed kost. Ofte indlogeres pigen på en særskilt opfednings-farm, så der kan holdes nøje øje med, hvad hun indtager. Skikken kaldes leblouh og har store helbredsmæssige konsekvenser for kvinderne. En anden ”sidegevinst” ved opfedningen er, at pigernes hormonbalance forstyrres, så de går i puberteten tidligere og dermed kan føde børn i en ung alder.

Skikken var i tilbagegang, indtil militærjuntaens overtagelse af landet i 2008 – nu frygtes det, at opfedning er på vej tilbage i det mauretanske samfund. Se denne dokumentar om fænomenet: 
Gift med et træ
Indien

Indien er kendt for deres finurlige traditioner, og træ-ægteskaber er en af de mest tankevækkende. Ifølge gammel overtro opstår der et problem, hvis en kvinde er født manglik, altså under en forkert konstellation af stjerner – det kan betyde en alt for tidlig død for hendes kommende mand. For at omgå dette lille problem griber man til det helt logiske træk: At gifte pigen bort til et træ.
Efter giftermålet fælder man så træet, og kvinden er lettet for sin forbandelse. Ritualet er i dag forbudt, da det fremmer en form for kvindeundertrykkelse, som Indien gerne vil til livs. Det er nemlig kun, hvis kvinden er manglik, at et træ-ægteskab er nødvendigt. Hvis manden er manglik, ignorerer man det blot. Det er også set, at manglik-kvinder er blevet gift med hunde i stedet for træer, som det ses i dette korte tv-indslag: 

Træ-ægteskaber har også været brugt i andre kulturer i de situationer, hvor en mand gerne ville ægte en enke. Da kunne han først få lov at gifte sig med sin udkårne, hvis han selv var enkemand. Han var derfor nødsaget til at gifte sig med et træ, som derefter blev fældet, og vupti, så var han enkemand. 

Min mor, min far, min mor…?
Sudan

Blandt de sudanesiske Nuer-folk er stammens og slægtens overlevelse altoverskyggende, hvorfor tidlig død og infertilitet udgør et stort problem. Udover såkaldte spøgelsesægteskaber, hvor en kvinde udvælges til at gifte sig med et familiemedlem til en død mand, og alle børn der fødes i det ægteskab derefter juridisk vil være børn af den døde, findes der også en anden mulighed. En kvinde, der ikke selv kan føde børn, kan nemlig gifte sig med en frugtbar kvinde og på den måde blive ”far” i stedet for mor. Den frugtbare kvinde i ægteskabet må derefter muntre sig med en “ven af huset”, men alle børn, hun føder, vil juridisk have den ufrugtbare kvinde som far. På den måde sikrer man slægtens videreførelse trods infertilitet.

Skikken kan lyde tosset, men bag den ligger en række ubehagelige statistikker. I Sudan er mellem 80-90 procent af unge kvinder mellem 15-49 år omskåret, og det er ofte denne omfattende omskæring, der er grunden til, at kvinderne senere ikke kan føde børn. Ifølge Unicef er omskæring i Sudan i tilbagegang, og måske kvinde-ægteskaberne vil forsvinde med omskæringen. 

Sudanesiske kvinder samlet til bryllupsforberedelser


Foto: Albert Gonzalez Farran - UNAMID