Har den dødelige ebola spredt sig gennem Tanzania helt ud til Det Indiske Ocean?

dar_es_salaam
Bag Dar Es Salaams store havn spreder sig en by med op mod fem millioner mennesker, de fleste sammenstuvet i udbredte slumområder.
Foto: Jean-Denis JOUBERT/Gamma-Rapho via Getty
Peter Tygesen

26. september 2019

Mere end et år inde i en hårdnakket ebolaepidemi i Den Demokratiske Republik Congo kritiserer verdenssundhedsorganisationen WHO Tanzania for ikke at oplyse om sygdommens eventuelle spredning til landet.

Hele to gange gennem de seneste uger har WHO udsendt pressemeddelelser med kritik af, at landet har forbrudt sig mod den internationale forpligtelse til at oplyse om faktiske og eventuelle ebola-tilfælde. WHO peger på et dødsfald d. 9. september i Tanzanias hovedby, Dar es Salaam, samt en række yderligere, mistænkelige forhold som årsag til henvendelsen.

I juli erklærede WHO ebola-epidemien i DR Congo for ”en trussel mod international sundhed”. Ifølge de internationale sundhedsregler, som alle verdens lande har tilsluttet sig, er Tanzania forpligtet til at oplyse WHO om både faktiske og mistænkte ebolatilfælde. WHO anbefaler også, at landene foretager mindst to prøver af mistænkte forhold. Kun én prøve blev foretaget på den afdøde kvinde.

“Mange lande misligholder deres oplysningspligt”

Pensioneret overlæge Bjørn Melgaard, der i mange år havde fremtrædende poster i WHO, siger til Globalnyt, at ”der altid har været tilfælde, hvor lande ikke oplyste WHO om alvorlige infektionssygdomme, selv om de var forpligtet til det. Dette skete især, hvis landene frygtede at miste for eksempel turistindtægter.”

Tanzania er det tredjevigtigste turistmål i Østafrika. Sidste år bidrog turisterne med næsten halvdelen, 45 procent, af det fattige lands valutaindtjening, oplyser dets nationalbank. Myndighederne har alene kommenteret sagen med en oplysning om, at der ikke er ebola i Tanzania.

Hurtig handling overfor eventuelt smittede er afgørende for at bremse udbredelsen af en farlig epidemi som ebola. WHO blev efter ebolaudbruddet i 2014-16 i Vestafrika stærkt kritiseret for at have reageret alt for langsomt og gjort medskyldig for, at det blev historiens hidtil værste udbrud med mere end 10.000 døde.

WHO har siden fået nye ledelse. Melgaard vurderer, at WHO’s hurtige og offentlige handlinger i Tanzania kunne være et forsøg på et rette op på miseren i Vestafrika. ”WHO har ingen sanktionsmuligheder over for lande, der bryder de internationale sundhedsregler,” siger han til Globalnyt. ”Det kan ikke udstede bøder eller lignende. Måske er organisationens offensive pressestrategi et udtryk for et forsøg på ad den vej at presse Tanzania til at leve op til reglerne.”

Senest meddelte WHO i mandags, at organisationen ”ad uofficielle kilder” var blevet bekendt med, at en nylig afdød kvinde var testet positiv for ebola – og at Tanzania også havde tilbageholdt oplysninger om endnu et ebola-relateret dødsfald samt en række ebola-relaterede skridt, landets myndigheder havde foretaget efter kvindens død.

Kombinationen af WHO’s offentlige kritik og de tanzanianske myndigheders tavshed har medført en voldsom rygtedannelse, fortæller en kilde i Dar es Salaam til Globalnyt. “Twitter og Facebook boomer med rygter,” siger kilden.

Ofret var selv læge

Nedenfor følger, hvad Globalnyt fra en række kilder har kunnet sammenstykke som fakta i historien på trods af, at myndighederne ifølge Globalnyts kilder i Dar es Salaam ”er lukkede som østers” i denne sag.

Den 34-årige unavngivne kvinde døde d. 9. september i en isoleret ebola-afdeling på et sygehus i Dar es Salaam. Ifølge WHO havde The Tanzanian National Health Laboratory afgjort, at en vævsprøve fra kvinden testede positivt for ebola. Kvinden blev derefter af staten hurtigt begravet.

Den afdøde kvinde var læge og havde i forbindelse med et PhD-studie deltaget i et kursus på et universitet i nabolandet Ugandas hovedstad Kampala. Uganda har gennem det seneste år været ramt af enkelte ebolatilfælde, der alle hidrørte fra de østlige congolesiske naboregioner, Nord- og Sydkivu samt Ituri. Her er mere end 2.000 omkommet i en ebolaepidemi, der udbrød i 2018.

Efter Kampala besøgte lægen i slutningen af august den tanzanianske havneby Mwanza ved Viktoriasøen. Millionbyen er centrum for lokale guldgravere og et populært mål for congolesiske handelsfolk, også fra Congos Kivu-provinser.

Herfra fortsatte kvinden til to andre tanzanianske byer, Songea og Mtwara, angiveligt for at besøge familie og venner. Undervejs blev hun alvorligt syg og på en lokal klinik sat i behandling for malaria. Diagnosen eller behandlingen var åbenbart forkert, for hun døde 12 dage efter sin ankomst d. 28. august til Dar es Salaam.

WHO får ikke svar

WHO oplyser i sine pressemeddelelser, at det har fået underretning om yderligere to mistænkelige forhold, som Tanzania i strid med reglerne ikke har indrapporteret: Et muligt tilfælde i Mwanza, som testede negativt for ebola, og en 27-årig person, der blev indlagt i Dar es Salaam med ebola-symptomer.

WHO oplyser også, at det har fået ”uofficielle” oplysninger om, at flere af den afdøde kvindelige læges familiemedlemmer og kontakter fra hendes rejse fra Uganda gennem Tanzania var blevet anbragt i isolation.

Allerede dagen efter kvindens død henvendte WHO sig til myndighederne med en række detaljerede spørgsmål om de ovennævnte forhold. To dage efter, d. 12. september, var et teknisk hold fra WHO på vej til Tanzania for at “hjælpe de lokale myndigheder med at en hasteundersøgelse af rygtet,” som organisationen skrev samme dag i en pressemeddelelse.

Autoritært, tilknappet og frygtet styre

Også en af de største udenlandske donorer til Tanzanias sundhedsvæsen, USA, reagerede lynhurtigt med en opfordring til landets myndigheder om at samarbejde med WHO. Sundhedsminister Alex Azar omdirigerede omgående Robert Redfield, direktør for Centers for Disease Control and Prevention, der var på rejse i regionen, til Tanzania for at tale dunder til regeringen – officielt dog for at ’tilbyde USA’s hjælp.’

Tanzanias præsident John Magufuli


Foto: Magdalene Mukami/Anadolu Agency/Getty
Siden John Magufuli overtog Tanzanias præsidentpost i 2015 har han både indført en meget stram kontrol med alle statens embedsfolk samt forfulgt journalister og medier. Mange embedsfolk er blevet fyret, aviser er lukket og journalister flygtet ud af landet. Flere oppositionsmedlemmer er forsvundet sporløst; et blev fundet tævet til døde efter at være blevet kidnappet sidste år.

”Folk er simpelthen bange for at tale,” siger en af Globalnyts kilder i Dar es Salaam – og en diplomat tilføjer, ”at vi kun tør spørge meget diskret” om ebolaaffæren, men kun møder en mur af tavshed – og angst – hos de lokale embedsfolk.

Tirsdag indkaldte Tanzanias sundhedsministerium den lokale WHO-repræsentant til en samtale i ministeriet, men WHO har ikke siden kunnet oplyse andet, end at Tanzania fastholder, at ”der ikke er ebola i Tanzania” og at ”ingen prøver har været positive.”