Klima-sabotage, ørkenvandring og kunstneriske kvinder: Her er tre film, vi skal se til ‘Docs & Talks’

Billede fra ‘How to Blow Up a Pipeline’.


Foto: PR/Neon
Søren Steensig

20. februar 2023

Tirsdag den 21. februar løber film- og forskningsfestivalen ‘Docs & Talks’ af stablen for sjette gang. Cinemateket og Dansk institut for internationale studier (DIIS) har udvalgt en række dokumentarfilm (og en enkelt spillefilm), der handler om alt fra migranter i Sahara til sprængfarlig amerikansk klima-aktivisme.

I forbindelse med filmvisningerne fortæller forskere fra DIIS om de emner, filmene skildrer.

Vi har udvalgt tre arrangementer, der ser særligt spændende ud.

(At der ikke blev plads til Nagieb Khajas modige dokumentar om hans solorejse i Afghanistan under Talibans magtovertagelse, viser med al tydelighed, hvor fyldt propfyldt programmet er med stærke film.)

Unge klima-aktivister sprænger olieledning i luften

Andreas Malm trak overskrifter, da han i 2021 udgav bogen ‘How to Blow Up a Pipeline: Learning to Fight in a World on Fire’. Her argumenterer den svenske klimaforsker for, at sabotage er næste skridt i klima-aktivismen.

Og den idé handler de unge hovedpersoner på i filmen, der er inspireret af og opkaldt efter Malms manifest. Otte unge amerikanere beslutter sig for at sprænge en olieledning i luften, efter de selv er vokset op i store olieraffinaderiers baghave eller har mistet forældre til mærkværdige hedebølger.

Docs & Talks 2023

Film- og forskningsfestivalen løber af stablen i København fra tirsdag den 21. februar til søndag den 26. februar.

I løbet af de seks dage viser Cinemateket 11 film, som forskere fra DIIS og andre eksperter sætter i deres aktuelle kontekst.

Festivalen er arrangeret af DIIS og Cinemateket i samarbejde med PARA:DOX.

Se hele programmet og køb billetter her.

Som en klassisk heist-film skildrer ‘How to Blow Up a Pipeline’ de unge menneskers planlægning af sabotagen, og flashbacks præsenterer deres forskellige veje ind i eksplosiv klima-aktivisme. Det er et af tidens store spørgsmål sat helt på spidsen.

Filmen vises i Cinemateket både tirsdag kl. 17.00 og torsdag kl. 21.45. Tirsdag er der introduktion og debat med Peer Schouten og Vibeke Schou Tjalve, der begge er seniorforskere ved DIIS. Schouten forsker i sammenhængen mellem klimaforandringer og konflikt, mens Tjalve beskæftiger sig med opblomstringen af radikale former for aktivisme i demokratiske krisetider.

Torsdag den 23. februar er der virtuel Q&A med filmens instruktør og manusforfatter Daniel Goldhaber efter fremvisningen. Alle oplæg foregår på engelsk.

Sidste stop før Sahara

Migranternes Hus ligger lige syd for Sahara. Her stopper migranter for at samle kræfter inden deres livsfarlige tur gennem ørkenen. Eller de puster ud i taknemmelighed over at have klaret ørkenvandringen på rejsen tilbage mod deres hjemland.

Ousmane Samassekous dokumentarfilm ‘The Last Shelter’ fra 2021 giver et ærligt og hjerteskærende, men også håbefuldt indblik i nogle af de mange skæbner, der udspiller sig i Migranternes Hus. Samassekous egen onkel rejste ligesom filmens hovedpersoner mod Europa for 30 år siden, men efterfølgende har ingen hørt fra ham.

Filmen, der blev belønnet med hovedprisen ved CPH:DOX i 2021, bliver vist tirsdag den 21. februar kl. 20.30.

Inden og efter forevisningen af ‘The Last Shelter’ er der oplæg og debat på dansk med seniorforsker Ida Maria Savio og Ph.d.-studerende Ahlam Chemlali, der forsker i henholdsvis afrikanske migrationspolitikker og grænsekontrol. De to DIIS-forskere har begge interviewet migranter i lignende situationer under feltstudier i Vest- og Nordafrika.

Et kaotisk år for fire kreative kvinder i Beirut

Tamirace Fakhoury og Lars Erslev Andersen var begge i Beirut under de voldsomme demonstrationer i 2019. Begge gik de blandt de tusindvis af libanesere, der demonstrerede mod magtelitens korruption og som i sidste ende tvang præsident Hariri fra posten.

Fakhoury, der er libaneser og lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, og Erslev Andersen, som er seniorforsker ved DIIS med speciale i Mellemøsten, var begge i Libanon for at dokumentere kampen for mere demokrati. Dét var den prisvindende dokumentarist Mai Masri også.

I filmen ‘Beirut: Eye of the Storm’ følger hun fire libanesiske kvinder, som alle bruger deres kreativitet til at kæmpe for nuancerne midt i volden og siden reflektere over, hvad demonstrationerne har opnået og kostet.

Filmen skildrer et helt år for to sangskrivere, en fotograf og en journaliststuderende, der også omfatter den voldsomme eksplosion i Beirut, der gjorde mere end 300.000 mennesker hjemløse i august 2020. ‘Beirut: Eye of the Storm’ følger kvinderne ind i orkanens øje under demonstrationerne, men den formidler også de kunstneriske kvinders egne tanker og følelser om skæbneåret i Libanon.

Filmen vises lørdag den 25. februar kl. 13.30 med oplæg og diskussion på engelsk ved Fakhoury og Erslev Andersen.