Landbrug tager meget mere af dyrenes plads de kommende år

gettyimages-1181745325
Landbrugsarealer vil blive udvidet massivt de kommende årtier. Her maskiner i gang ved byen Nenjiang i Kina
Foto: Wu Shujiang/VCG via Getty Images
Thomas Jazrawi

24. februar 2021

I år skal verdens nationer vedtage nye mål for biodiversitet ved et stort topmøde i Kina. Disse mål skal bane vej for at bremse det globale naturtab i 2030 og dermed medvirke til at bevare natur og dyrearter.

Det kan imidlertid blive meget svært, da en af de helt store trusler mod mangfoldigheden i naturen vil vokse hurtigt de næste mange årtier. Det viser forskning publiceret i magasinet Nature Sustainability.

Eksperterne vurderer, at landbrugsarealer vil være udvidet med mindst 2 millioner kvadratkilometer og måske helt op til 10 millioner kvadratkilometer i 2050. Det får store konsekvenser for dyrene og den plads, de får at boltre sig på i fremtiden.

”Overordnet vurderer vi, at næsten 88 procent af arterne vil miste plads, og at 1.280 forskellige arter mister mere end en fjerdedel af deres nuværende levesteder”, skriver forskerne i en kommentar på World Economic Forums hjemmeside.

Tiltag bør tilpasses regioner
Dyrene i Afrika syd for Sahara vil blive udsat for den største indskrænkning af deres  levesteder. Det gælder særligt i det østafrikanske område kendt som Rift Valley samt Vestafrika omkring ækvator. Latinamerika vil opleve store tab af natur ved den atlantiske regnskov. Og i Sydøstasien vil naturen også blive ramt af ekspanderende landbrug.

Forskerne nævner flere tiltag, der kan betyde, at dyrene bliver mindre hårdt ramt. Det gælder at skabe et større udbytte af afgrøderne, en sundere kost, en reduktion af madspild og en global planlægning af fødevareproduktionen, så den kommer væk fra områder, hvor der er stor risiko for naturtab som følge af landbrug.

Tiltagene gavner imidlertid i forskellig grad alt efter, hvilken region, der er tale om.

”I Afrika syd for Sahara viser vores resultater eksempelvis, at øget udbytte er noget af det absolut bedste, man kan gøre for at redde biodiversitet. Det betyder, at man kan producere den føde, der er behov for, på meget mindre områder og dermed reducere ødelæggelsen af levesteder”, skriver eksperterne.

I USA og Canada kan der derimod være behov for andre løsninger:

”Et øget udbytte vil betyde meget lidt i Nordamerika, hvor udbyttet allerede er tæt på maksimum. Et skifte til sundere kost kan imidlertid gøre en stor forskel i Nordamerika ved at reducere efterspørgslen på kød og dermed efterspørgsel på mere land. Dette er igen i modsætning til Afrika syd for Sahara, hvor sundere kost faktisk kan betyde øget forbrug af både kalorier og kød og derfor ikke vil gavne biodiversiteten.”

Forskerne understreger desuden, at der stadig er behov for konventionelle indsatser for bevarelse af natur. Der skal dog være ekstra opmærksomhed på, at de dyrearter, der kan blive hårdest ramt i fremtiden, ikke nødvendigvis er truet i dag.