Libyske familier kan snart vende sikkert hjem takket være hollandske millioner og dansk NGO

libyen_folk_noed
Takket være en stor hollandsk bevilling kan Folkekirkens Nødhjælp rydde ueksploderet krigsaffald og oplyse indbyggerne om minefaren i den libyske by Derna.
Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Forfatter billede

Den hollandske regering har bevilget 1,5 mio. euro (knap 11,2 mio. kroner) til Folkekirkens Nødhjælps humanitære minerydningsarbejde i byen Derna.

Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse tirsdag.

Med bevillingen kan organisationen kortlægge og rydde 50.000 m2 (som ca. svarer til 63 parcelhusgrunde) beboelsesområder, forsyningsværker og sundheds- og uddannelsesinstitutioner, så de bliver sikre at bruge for beboerne igen. 25.000 børn og voksne skal undervises i farerne ved ueksploderet krigsaffald og i, hvordan man undgår at komme til skade. Folkekirkens Nødhjælp skønner, at mindst 50 procent af de indbyggere, der får gavn af projektet, er kvinder.

”Flygtningene er ivrige efter at vende tilbage til deres hjem. De familier, der allerede er kommet tilbage til byen, er i livsfare på grund af de mange ueksploderede krigsrester, der ligger omkring deres hjem, og som blokerer adgangen til vigtige institutioner som skoler, klinikker og hospitaler,” siger Graeme Ogilvy, leder af Folkekirkens Nødhjælps humanitære minerydningsprogram i Libyen.

Farligt krigsaffald

Den hollandske regering støttet allerede Folkekirkens Nødhjælps humanitære minerydningsarbejde i den libyske by Sirte og en minerydningsindsats i Benghazi. Med den nye bevilling kan Folkekirkens Nødhjælps minehold over en periode på 12 måneder sikre, at familier kan vende sikkert hjem til byen Derna.

”Vi er stolte over den tillid, den hollandske regering har vist os og ser frem til at fortsætte det partnerskab, vi allerede har i flere lande. Med bevillingen til Derna kan vi redde liv og oplyse folk om den enorme fare, som eksplosivt krigsaffald udgør for civilbefolkningen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Den hollandske ambassadør i Libyen, Kappeyne van de Copello, begrunder det fortsatte samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp på denne måde:

”Vi vil gerne bidrage til, at alle libyske borgere, både i øst og vest, kan leve i sikkerhed. Det kan vi gøre i et stærkt samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og deres lokale partnere. Minerydning er et udfordrende arbejde. Derfor er jeg imponeret af de modige libyske kvinder og mænd, der arbejder med humanitær minerydning og som når så mange mennesker, også børn, med minerydningsaktiviteter, der redder både liv og lemmer,” siger Kappeyne van de Copello.