Malaysia har valgt ny konge

muhammed_v
Fra indsættelsesceremonien for ex-konge Muhammed V i 2016.
Foto: Skærmbillede fra Youtubevideoen i artiklen.
Laurits Holdt

26. januar 2019

Malaysia har valgt en ny konge. Det er den 59-årige sultan Abdullah af Pahang. Han bliver indsat 31. januar og overtager posten efter sin sultan-kollega Muhammed V, der overraskede sine landsmænd ved at abdicere den 6. januar.

Landet er verdens eneste roterende monarki og konge-titlen går på omgang blandt overhovederne i landets ni gamle fyrstedømmer, der var mere eller mindre selvstændige stater, indtil den britiske kolonimagt samlede dem i én koloni.

Kongedømmet blev indført i 1957, da landet blev uafhængigt.

Her ses lidt af ceremonien fra 2016 da Muhammed V blev indsat som konge.

En usædvanlig kongekarriere

Abdiceringen var så at sige kronen på værket i Muhammed V’s usædvanlige karriere som konge – eller Yang Di-Pertuan Agong, (”Ham der bliver gjort til herre” på dansk).

Den 49-årige ex-konge blev kendt for sin interesse for off-road-kørsel, udholdenhedssport og skydning.

Allerede fra begyndelsen skilte han sig ud fra sine 14 forgængere. Han var den første konge, der flyttede ind i det royale plads uden en dronning. I 2008 blev han skilt fra sin hustru gennem fire år, Kangsadal Pipitpakdee, der kommer fra en kongeslægt i det sydlige Thailand. Først i november 2018 giftede han sig igen, og det er muligvis her man finder årsagen til at han abdicerede.

I november tog han orlov – angiveligt af nogle ikke nærmere definerede sundhedsmæssige årsager. Men i løbet af måneden begyndte det at gå skævt. På sociale medier dukkede der billeder op af kongen og en russisk skønhedsdronning – Miss Moskva 2015.

De skulle angiveligt have giftet sig i den russiske hovedstad. Der er dog aldrig kommet en officiel meddelelse fra det royale palads.

Tanken om at den 25-årige Oksana Voevodina måske skulle blive landets dronning gav rynkede pander blandt de traditionelle ledere. I løbet af december 2018 begyndte rygterne om at Muhammed V ville abdicere at cirkulere.

Men da det er forbudt at kritisere kongen og sultanerne, gik de fleste stille med dørene, da nyheden om ægteskabet i Moskva bredte sig. Enkelte, der talte for højt, er blevet hængt ud på internettet og er blevet anholdt af politiet.

Det er første gang i landets historie at en konge har trukket sig tilbage og der er fortsat ikke kommet en officiel forklaring på abdiceringen.

Den 49-årige ex-konge er nu vendt tilbage til at være sultan for staten Kelantan.

Kongens position minder om de europæiske monarkers. Han er formelt overhoved for statsreligionen islam og øverstkommanderende for landets væbnede styrker men magten ligger hos en demokratisk valgt regering.

Tidligere havde kongen magt til at nedlægge veto mod love i både delstaterne og nationalt niveau. Det ret blev dog afskaffet med en grundlovsændring på nogle år siden. Her blev den fuldstændige immunitet for de kongelige også afskaffet efter en række skandaler, der involverede kongefamilien fra staten Johor. Der blev oprettet en særdomstol til kongelige anliggender men det er sjældent at der er sager for retten.

Malayernes konge

Den nye konge er sultan af staten Pahang. Her afløste har formelt set sit far 15. januar men har de facto været regent i de seneste to år.

Malaysia er et multietnisk og multikulturelt land. Omkring to tredjedele af befolkningen er malayer mens der er store mindretal af etniske kinesere og indere samt en række oprindelige folk. Der er religiøs frihed men islam er statsreligion.

På mange måder er kongen malayernes konge. Han vælges blandt overhovederne for de malayiske sultanater, der udgør ni af landets 13 stater, og ses blandt malayerne som garant for de islamiske og malayiske traditioner.