Muslimsk region stemmer om selvstyre i Filippinerne

bombing_on_marawi_city
En bygning i Marawi i brand efter et luftangreb fra Filippinernes militær under kampen om byen i 2017.
Foto: Mark Jhomel (CC BY-SA 4.0)
Laurits Holdt

21. januar 2019

Befolkningen i to områder med muslimsk flertal på øen Mindanao i det sydlige Filippinerne stemmer mandag om mere selvstyre.

Det forventes, at flertallet af de 2,8 millioner stemmeberretigede vil sige ja. Resultatet forventes at ligge klar fredag.

Afstemningen er en del af en fredsplan for området, der i årtier har været hærget af konflikten mellem muslimske oprørsgrupper og det filippinske militær.

Det anslås at konflikten har kostet 120.000 livet siden 1969.

Det er den toneangivende bevægelse Moro Islamic Liberation Front (MILF), der har indgået aftalen med regeringen. Gruppen er dog ikke den eneste væbnede gruppe, der kæmper mod regeringshæren. Også fire mindre og men væsentligt mere radikale grupper med forbindelser til bl.a. Islamisk Stat er aktive.

Ledelsen i MILF håber at et udvidet selvstyre vil dæmme op for utilfredsheden og svække opbakningen til de ekstremistiske bevægelser.

I 2017 kæmpede militæret mod oprørere, der havde sværget troskab til Islamisk Stat, om kontrollen med byen Marawi. Det tog militæret fem måneder at genvinde kontrollen med byen og slaget kostede omkring 100 civile og flere end 1.100 soldater og oprører livet. 

Kampene sendte flere end én million mennesker på flugt. 

Oprørere vil aflevere våben

Hvis aftalen bliver godkendt af vælgerne, vil regeringen udpege et overgangsstyre til at lede den nye selvstyre-region, Bangsamoro. Overgangsstyret skal sidde indtil 2022, hvor der skal afholdes valg til en forsamling med 80 pladser, som skal vælge en selvstyreleder.

Regionen vil få vide beføjelser, men udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken vil fortsat blive ført fra regeringskontorerne i Manila.

En del af aftalen er desuden at MILF’s soldater aflevere deres våben.

Den fattige del af landet

Befolkningen i Filippinerne er for de flestes vedkommende katolikker, men den sydlige ø Mindanao har en betydelig minoritet af muslimer.

Øen, der har godt 20 millioner indbyggere, er væsentligt mere fattigt end resten af landet.

Præsident Duterte indførte i 2017 undtagelsestilstand på hele øen efter kampe mellem militæret og grupper med forbindelse til Islamisk Stat.