Oprindelige naturfolks viden vigtig i kampen mod klimakatastrofer

cimg0957
Møde mellem lokale farmere i Bangladesh i Danida-støttet projekt
Foto: Thomas Jazrawi
Thomas Jazrawi

Det skriver FN’s Informationskontor for Vesteuropa på sin hjemmeside mandag:

I den lille by El Solís ude på landet i Guatemala er viden om biodiversitet og landbrug blevet givet videre igennem flere generationer, og den viden er meget vigtig for befolkningens overlevelse under hårde tider.

Lokalsamfundet på kun 306 mennesker dyrker korn og bønner, som er en afgørende del af deres daglige kost. Men forholdene er ikke gode, og udbyttet afhænger af vind, vejr og de tilgængelige frø.

I 2014 anslår de lokale bønder, at der har været et fald i udbyttet af afgrøderne på omkring 60 procent, og fremtiden ser ikke lys ud. Derfor har lokalsamfundet indgået et samarbejde med Partners for Resilience og skabt den såkaldte Native Seed Bank.

”Med denne ’frøbank’ har vi muligheden for at opbevare vores korn og frø, så de kan bruges genbruges og byttes på et hvilket som helst tidspunkt. Jeg er taknemmelig for denne mulighed for vores folk og bønder for at skabe fødevaresikkerhed, hvilket er uvurderligt for dem,” siger Javier Antonio Ortiz, borgmester i de Cabañas.

Den lokale viden om påvirkningerne fra urbanisering, befolkningstilvækst, økosystemernes svækkelse og udledningen af drivhusgasser er vigtig på et tidspunkt, hvor flere og flere naturkatastrofer hænger sammen med klimaet og vejret.

Derfor er El Solís nomineret til prisen som Community Champion på den internationale dag for reduktion af omfanget af naturkatastrofer 13. oktober 2015.

Dette er en dag, der sætter fokus på, hvordan folk og lokalsamfund bliver bedre rustet til at modstå naturkatastrofer, og som skal skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at reducere naturkatastrofers omfang og indvirkning.

Det er også en dag, hvor regeringer og borgere opfordres til at tage del i at opbygge samfund, byer og lande, som er mere modstandsdygtige overfor naturkatastrofer

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon udtaler: ”Lad os anerkende det arbejde som både store og små samfund gør for at bruge og dele deres livsvigtige viden om at modstå naturkatastrofer.”

Han fremhæver Arktis som et eksempel på en region, hvor den lokale viden er altafgørende.

“Vi er meget afhængige af den viden, som de oprindelige folk har oparbejdet, for at forstå klimapåvirkningerne, for det, der sker i Arktis, bliver ikke i Arktis. Forandringer, som påvirker de traditionelle fødevarekilder, er med til understrege den udfordring, som klimaforandringerne er for hele menneskeheden – ikke blot for mennesker fra Arktis,” siger Ban Ki-moon.

Siden 2008 er 26,4 millioner mennesker gennemsnitligt blevet slået på flugt årligt på grund af naturkatastrofer og deres følgevirkninger. Dette svarer til, at en person bliver ramt hvert sekund.

Læs mere i den årlige rapport for 2014: http://www.internal-displacement.org/assets/library/Media/201507-globalEstimates-2015/20150713-global-estimates-2015-en-v1.pdf