Den marokkanske kvindelige journalist Hajar Raissouni har været den mest ombejlede person i kongedømmet Marokko i de seneste måneder. I slutningen af august blev hun, hendes kæreste – samt en læge og to andre, der arbejdede på en klinik i hovedstaden, Rabat – arresteret på mistanken om at have fået foretaget en abort, noget der er forbudt i Marokko. Parret blev desuden tiltalt for at have haft sex udenfor ægteskab.
Man tror, at det er løgn, men par der har sex før ægteskab kan idømmes op til et års fængsel, mens en kvinde, der får foretaget en abort, kan straffes med mellem seks måneder og et års fængsel.
Efter meget polemik på sociale medier og i pressen og omfattende demonstrationer fra kvindegrupper og menneskerettighedsaktivister i landet, blev parret idømt et års fængsel hver. Samme straf fik de to ansatte på hospitalet, mens lægen, der ifølge myndighederne skulle have udført aborten, fik to års fængsel.
Onsdag gik den marokkanske konge, Mohammed den 6., ind i sagen og udløste en amnesti for samtlige, ligesom de fik slettet dommene og derfor har rene straffeattester.
Det er ret almindeligt, at kongen kan gå ind og give amnesti. Eksempelvis fik den terrordømte dansker Omar Maarouf en lignende omstødelse af sin dødsdom og lever i dag atter i København.
Delt opinion
Anklagerne og dommen mod Hajar Raissouni, som er journalist ved det regeringskritiske dagblad Akhbar al-Yaoum, har skabt en betydelig debat i Marokko, hvor der i forvejen er en markant forskel på de progressive, der vil et moderne Marokko, og de konservative kræfter, der har haft held til at få betydelig magt og også i øjeblikket sidder med regeringsmagten.
Selv har Hajar Raissouni hele tiden nægtet at have fået foretaget en abort, og at besøget på klinikken handlede om, at hun havde fået en blodprop.
Sagen er yderligere pikant, fordi Hajar Raissouni er niece til en kendt teolog, der desuden har været leder af et af landets største islamiske bevægelser. Selv skrev Hajar Raissouni fra fængslet i et brev, der i starten af september blev trykt i hendes avis, at mens hun var tilbageholdt, blev hun underkastet forhør om sine politiske artikler, om en af sine kollegaer på dagbladet, samt om hendes familie, inklusive hendes onkel.
“Hajar Raissounis løsladelse kommer som en stor lettelse og er utvivlsomt en stor grund til fejring for hende og hendes familie. Men faktum er fortsat, at hun og de fire, der var involveret i sagen, aldrig skulle have været tilbageholdt og dømt”, udtaler Heba Morayef, som er direktør for menneskerettighedsorganisationen Amnesty’s Mellemøst- og Nordafrikakontor.
“En kongelig benådning udvisker ikke den alvorlige uretfærdighed, de har været ude for. Deres domme og straffeattester bør blive slettet (hvilket der er blevet, red.). Hajar Raissounis sag viser, hvor meget arbejde der stadig er behov for, for at beskytte kvinders rettigheder i Marokko. De marokkanske myndigheder må omgående afkriminalisere abort og omstøde alle andre love, der diskriminerer mod kvinder,” siger Heba Morayef, som har en fortid hos Human Rights Watch.