Islamister på tilbagetog ved valg i Marokko

gettyimages-1235145391
Aziz Akhannouch, partileder for De Uafhængiges Nationalforsamling og med stor sandsynlighed Marokkos næste premierminister, taler på et pressemøde i Rabat om resultatet af parlamentsvalget, der blev afholdt den 8. september.
Foto: Jalal Morchidi/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

10. september 2021

Det er en noget anden politisk virkelighed, de marokkanske vælgere kan se frem imod. Ved parlamentsvalget den 8. september led det islamiske regeringsparti PJD – Retfærdigheds- og Udviklingspartiet – et knusende nederlag og gik fra 125 pladser til blot 12. En tilbagegang på 90 procent.

Modsat gik PJD’s primære modstander, det liberale De Uafhængiges Nationalforsamling (RNI), frem og sidder nu på 97 ud af det marokkanske parlaments 395 sæder og er dermed landets største parti. Det næststørste parti med 82 pladser blev Partiet for Autencitet og Modernisme, PAM, der også er liberalt, efterfulgt af det konservative Istiqlal med 78 pladser.

Resultaterne blev annonceret tidligt torsdag. Det skriver Al-Jazeera.

”Du fortjener bedre”
Det er noget af et magtskifte, Marokko står overfor.

PJD har været landets største parti siden valget i 2011 og har således siddet i koalitionsregeringer i de sidste to perioder. RNI fik til gengæld  kun 37 sæder ved forrige valg i 2016, men var alligevel med i den forrige koalitionsregering, hvor partiet sad på mere økonomiske ministerporteføljer som landbrug, finans, handel og turisme.

RNI blev dannet i 1978 og bygger på langt mere liberale værdier, end PJD. Partiet består af forretningsfolk, teknokrater og højtplacerede embedsmænd og ledes af forretningsmanden Aziz Akhannouch, der var minister for landbrug og fiskeri i den udgående regering.

Akhannouch, 60, er majoritetsejer af Akwa Group, der blev grundlagt af hans far i 1932 og har interesser inden for olie, gas og kemikalier. Ifølge magasinet Forbes, er forretningsmanden Aziz Akhannouch god for to milliarder dollars, hvilket gør ham til den 12. rigeste person i Afrika på Forbes’ liste. 

Beskyldninger om snyd
Valgkampen i det nordafrikanske land med 37 millioner indbyggere har været præget af coronarestriktioner, der blandt andet forbød politikerne at uddele flyers til vælgerne. Ifølge Deutsche Welle var det især RNI’s kampagne med sloganet ”Du fortjener bedre” skrevet på marokkansk dialekt fremfor på traditionelt arabisk, der gjorde udslaget i vælgertilslutningen.

På dagen for valget kom PJD med anklager om vælgerfusk og anklagede rivaliserende partier for at købe stemmer, uden dog at nævne navne eller komme med flere detaljer.

Marokko er et konstitutionelt monarki, hvilket betyder, at det er kongen, der skal udpege premierministeren fra det parti, der vinder flest parlamentspladser. Når premierministeren har sat sin regering, skal denne ligeledes godkendes af kongen.

Meget peger på, at æren vil tilfalde Aziz Akhannouch, og at det kan ende med en koalitionsregering mellem de to liberale partier, PAM og RNI, skriver Jeune Afrique.

Valgdeltagelsen lød på 50,3 procent – hvilket var en del bedre end valget i 2016, hvor 43 procent afgav deres stemme.