Øget globalt forbrug koster oprindelige folks levevis

unnamed
Forfatter billede

Blandt Phnong-folket i Kabel Romeas-landsbyen i den nordøstlige del af Cambodia er der ikke megen grund til at fejre oprindelige folks dag onsdag 9. august.

De venter på oversvømmelsen, der kan komme hver dag, når dæmningen Lower Season II får vandet til at flyde over, og Phnong-familiernes huse, marker, stalde, helligdomme og forfædres grave bliver skyllet ud i Mekong-flodens bifloder.

Overforbrug truer oprindelige folk

Øget menneskelig forbrug og klimaforandringer betyder, at naturressourcer som vand, skov og frugtbar land flere steder er en mangelvare, mens virksomheder fortsætter deres aggressive adfærd. Det har negative konsekvenser for oprindelige folk.

Phnong-folket i Cambodia har ligesom oprindelige folk ved Omo-floden i Etiopien, ved Parucito-floden i Venezuela og mange andre steder i verden mistet essentielle næringskilder og fædrene jord på grund af ændrede økosystemer, forurening og oversvømmelse.

Earth Overshoot Day 2. august 2017 markerede datoen, hvor jorden havde forbrugt mere, end der er ressourcer til. Globalt forbruger vi som var der 1,7 jordkloder til rådighed. Så fra nu af kører jorden på ressourcemæssig kassekredit, og det går ud over blandt andet oprindelige folk.

Internationale principper taber

I 2017 fylder oprindelige folks FN-erklæring 10 år. Erklæringen slår blandt andet fast, at oprindelige folk skal høres og samtykke ved projekter, der involverer deres liv og land.

Flere fra Phnong-folket nægter at forlade deres landsbyer ved floden til fordel for et liv som daglejere i en landsby ved motorvejen. Flytning vil betyde et farvel til deres huse, marker, adgangen til skovens ressourcer og forfædrenes grave samt ikke mindst det kollektive ejerskab og kulturen, der har bundet Phnong-folket sammen i århundreder.

Verdens omkring 370 millioner oprindelige folk lever i over 90 lande med samerne i nord og maorierne i syd. Onsdag 9. august markeres verden oprindelige folk på netop den dato, hvor en FN-arbejdsgruppe om oprindelige folk første gang mødtes i 1982.