Gå til hovedindhold

Mobile menu

Gravide piger må ikke gå i skole i Tanzania

Der er behov for at rette opmærksomheden på kvinders vilkår og rettigheder frem for begrænsninger.

Nik Bredholt

Hvis det stod til Tanzanias præsident, Magufuli, så må skolepiger, der bliver gravide, ikke komme tilbage til skolen, når de først har fået et barn. Det sagde Magufuli for godt tre uger siden ved åbningen af en vej til Bagamoyo i kystregionen af landet.

Han argumenterede for, at hvis de tillades tilbage, vil det opmuntre endnu flere piger til at blive gravide – underforstået, at grunden til at pigerne bliver gravide er, at de er promiskuøse, og at det er helt deres egen skyld. Drengene, som er del af sådan en tilstand, blev ikke nævnt!

Præsidentens udtalelser skabte hurtigt furore i kredsen af organisationer, der arbejder med kvinder og rettigheder. De kritiserede præsidenten; som for sin del lod indenrigsministeren true alle organisationer, der kritiserede, med at deres registrering ville blive trukket tilbage.

Organisationerne svarede igen med et åbent brev til regeringen, og nægter fortsat at forblive tavse, om end retorikken er blevet dæmpet.

Ikke nemt at være ung pige i Tanzania

I forvejen er der alt for mange piger, der ikke gøre skolen færdig. Ifølge avisen The Guardian er der tale om knap 70.000 piger, som dropper ud. NGO’erne mener, at regeringen skulle koncentrere sig om at opbygge landet og sikre, at alle afslutter en uddannelse, og ikke opsætte hindringer for piger, som i kraft af deres køn, i forvejen oplever uligheder på mange andre fronter.

Det er ikke nemt at være ung pige i Tanzania.

På Zanzibar, som er en del af Tanzania, bliver op mod en tredjedel af alle piger gravide i en alt for unge alder. Det sker uden for ægteskab og for rigtig mange ender det med, at de bliver tvunget til at gifte sig, hvis politiet finder ud af, at de er gravide – og det kan jo være svært at skjule.

Politiet beordrer de to unge ind på stationen og stiller dem over for valget mellem enten at få en bøde eller blive gift ved en muslimsk retslærd, en Khadi, som hurtigt kan tilkaldes. Da bøden er højere end afgiften til en muslims rets mand, så ender det nemt med et giftemål. Har det unge par mod på at invitere familien med til begivenheden, kan man godt få politiet til at vente, så længe der er en dato og en forpligtelse.

Finde glæde og muligheder i løb

At ægteskaber, der indgås på den måde, kan være svære at leve i, vidner statistikken om. Zanzibar har den højeste skilsmisse rate i hele unionen.

Der er behov for at rette opmærksomheden på kvinders vilkår og rettigheder frem for begrænsninger!

Forrige lørdag afholdt Danmissions kvindeprojekt på Zanzibar, Upendo Means Love, i samarbejde med Zanzibar internationale film festival et fem kilometer løb rundt om Stone Town.

Løbet blev afholdt under samme parole som filmfestivallen, nemlig ”at finde glæde”, men også som optakt til et halv maraton, der planlægges at finde sted i februar næste år.

Løbet har til formål at mobilisere kvinder og organisationer, der arbejder til fremme af kvinders rettigheder og vilkår – og ret til at bevæge sig i samfundet, hvilket netop løb er et konkret udtryk for.

Mange skolepiger var med i lørdagens løb, og de løb hele vejen – hvilket mange af de ældre ikke gjorde. Hvor der er bevægelse, er der muligheder!

zanzi_nik.jpg

-->

Nik Bredholt